Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов: Ще имаме силно изразено парламентарно мнозинство и стабилно правителство

 Председателят на предизборния щаб на ГЕРБ Цветан Цветанов: Ще имаме силно изразено парламентарно мнозинство и стабилно правителство

Г-н Цветанов, като че ли кампанията дотук се очерта ясно – всички срещу ГЕРБ. Ситуацията очаквана ли беше за Вас като председател на предизборния щаб?

Ситуацията беше прогнозируема, защото знаем какво беше говоренето на основните политически партии в българския парламент от опозицията преди подаване на оставката на правителството и формациите извън парламента. Знаете, че политиката на партия ГЕРБ от самото й учредяване е да участва самостоятелно, защото промяната на 20-годишното статукво може да стане само и единствено когато една партия участва самостоятелно в управлението. Вие виждате колко са добри политиките, които бяха реализирани в условията на тежка финансово-икономическа криза. Разбихме модела на статуквото, което взаимно се подкрепяше, било то БСП, от Иван Костов, от ДПС с Ахмед Доган или с Лютви Местан.

Когато правителството подаде оставка, много хора ви обвиниха в слабост и че давате крачка назад. Все още ли сте убеден, че това беше правилното действие?

Винаги в живота трябва да анализираш и да преценяваш. Някой път се налага с разумното си поведение да направиш крачка назад, за да направиш после две напред. Тази обществена подкрепа, която виждаме ежедневно по срещите ни в цялата страна и пълните площади вечерно време, когато представяме листите в избирателните райони, ни дава увереност, че това е било правилно решение. Премиерът винаги е казвал: “Властта сме я получили през 2009 г. благодарение на българските избиратели”. И за да няма спекулации, когато се развиха протестите, г- Борисов ясно каза: “Ние връщаме властта на народа, защото той е нашият работодател”. Това беше правилното решение. И хората разбраха, че това беше сценарий на част от опозицията, организираната престъпност и криминалните структури, които искаха под една или друга форма да създадат масови безредици в столицата и противопоставяне между полиция и протестиращи.

Това ли беше цената на финансовата стабилност – да се замразят доходите?

Цената беше България да започне да усвоява еврфондове и да се възползва от европейската солидарност. А това става, когато има стабилно правителство и финансова стабилност, когато има ефективна борба срещу тежката организирана престъпност. Вие помните, че фондовете бяха замразени в края на мандата на Тройната коалиция и че след 2 г. и половина като член на ЕС България усвои само 1%. Правителството на ГЕРБ успя да върне доверието на Брюксел и оползотвори 38% от евросредствата. Успя да договори 105% от следващия финансов програмен период 2014-2020 г. Това е благодарение на усилията на правителството на ГЕРБ. Ние днес се нуждаем от тази стабилност и този начин на работа, оценени високо от Брюксел.

Доходите на населението и стабилността на държавата има ли риск занапред да се окажат скачени съдове?

Силата на политическа партия ГЕРБ е, че има волята да си признава грешките и те могат да бъдат поправени в следващото управление. Ние много внимателно анализирахме цялостната ситуация при подаване на оставката от правителството. В основните акценти на управленската ни програма заложихме много добри перспективи и много добри политики, които могат да бъдат реализирани във всички сектори. Тези политики ще създадат среда за разкриване на нови работни места и с усвояването на еврофондовете, което вече е договорено. Заложили сме социални политики за уязвимата част от нашето население и имаме формулата за трудова заетост в дългосрочен план.

През цялото време ви атакуваха, че асфалт не се яде, но при нас, в област Смолян, основните пътни артерии така и не бяха асфалтирани, а сме само на колела. Защото сме периферия ли изостанаха нашите пътища или защото имахме лошия късмет да попаднем на некоректни фирми?

Много тежко финансово наследство получихме. Затова можехме в по-голяма част да разчитаме на европейските оперативни програми, а не на национално финансиране за реализиране на инфраструктурата като приоритет. Сега държавата ни е стабилна. И в следващия управленски мандат ще могат да се усвоят повече средства за инфраструктурата в Родопите. Там, където е необходимо, вече можем да обезпечим финансиране от държавата. Всяко населено място, в което искаме да запазим младите хора, да има поминък и среда за създаването на работни места с инвестиции, може да стане единствено с добре изградена инфраструктура. Виждате в Златоград как с европейски средства беше преобразена общината. В същото време виждате колко трудно е в Смолян при тежкото наследство от Дора Янкова в първите една-две години да се усети подем, когато бюджетният дефицит на Смолян е над 20 милиона лева. Сами съпоставете двете общини – едната втори мандат се управлява от ГЕРБ, а другата е наследена от БСП. Това е показател и на национално ниво. И нека си припомним какво каза БСП: „Дора Янкова е най-успешният, безупречен и авторитетен кмет и председател на НСОРБ!” Ето, такова управление се сочи за успешно. При наследство, заради което веднага след спечелването на изборите тръгват процедури по блокиране на сметки за неплатени разходи от минал период –това за БСП е модел за успешно управление. Какво да говорим!? Това са неща, които трябва да се отчитат. Ние полагаме максимални усилия Смолянска област да бъде развита по подходящ начин. Правим необходимото Смолян да стане изключително привлекателно място за живеене и за гостите, които искат да видят невероятните прелести на региона.

Изработен ли е механизъм за стимулиране на икономиката, на малкия и среден бизнес, за да се реши проблемът с безработицата, защото той тегне над Смолянска област?

Акцентите в управленската ни програма са насочени към средния и малкия бизнес. По ОП “Конкурентноспособност”, която беше доста забавена, правителството на ГЕРБ и министър Делян Добрев направи така, че само за 1 г. да се усвоят над 600 млн. лева за средния и малкия бизнес. Това са още възможности, които ще се реализират занапред. Планирали сме да съкратим административните процедури за бизнеса и предприемачите, за да се реализират по-бързо идеите им. С над 2 млрд. лева се увеличи субсидията за сектор земеделие. Включени са вече тютюнопроизводители, животновъди, зеленчукопроизводители – също възможности за трудова заетост. Поставяме акцент и върху оптимизиране на комуникацията и отношението на институциите. Всички те трябва да са в услуга на бизнеса, за да се получи желаният резултат.

Откакто сме в ЕС земеделието и животновъдството ни вместо да се съживяват, повече замират. В България ли направихме лошо законодателство и правила, или бомбата си е заложена в договора ни за присъединяване?

Финансовият период е договорен, когато сме се присъединявали към ЕС, но от миналата година животновъдите започнаха да получават субсидии. С активната роля на депутатите от ГЕРБ в 41-вото Народно събрание беше направено изменение на законодателството, свързано с либерализиране на тютюнопроизводството. Евродепутатът от ГЕРБ Мария Габриел успя да защити интересите на българските земеделски производители и в момента в Европа се говори с огромно уважение към българските представители на сектора земеделие и животновъдство.

Всяка предизборна кампания трябва да е борба на идеи, за да избере народът най-доброто за него. Доколко е възможно идеите да стигнат до хората в компроматна война?

За някои партии, които нямат политики, водеща е компроматната война. В тези избори за първи път участват 45 партии и коалиции, а единствената цел, която си поставят БСП и ДПС, е да има ниска избирателна активност, да се разпръснат гласовете и твърдите ядра да са определящи за политиката на правителството, което означава, че случайността ще трябва да ни ръководи. Партия ГЕРБ е единствената, която отчита резултатите от своето управление и единствената, която прави нормална кампания. Ние искаме да стигнем до повече избиратели, за да разясним перспективите и възможностите на нашата управленска програма. Убеден съм, че ще получим необходимата подкрепа и ще имаме убедителна победа, за да съставим правителство със стабилност в управлението, очаквана от Брюксел.

Какви поражения на имиджа на ГЕРБ ще нанесе изказването на Мирослав Найденов?

Няма да има поражения, защото всеки може да говори абсолютно всичко. Има компетентни институции, които трябва да доказват подобни твърдения. Аз мога да ви уверя, че през цялото време съм се ръководил единствено и само от върховенството на закона. Всяко искане, свързано със СРС е било на база разрешения, давани от съда. Исканията са или от прокуратурата, или от съответните оперативни служби.

Той твърди, че всички министри са били подслушвани, какво значи това?

Това е невярно твърдение. Аз никога по никакъв повод не съм си и помислял да нарушавам закона, защото знам, че това е много тежко престъпление. А винаги, когато е имало данни и съответните оперативни служби са предприемали действия по искане за СРС, съдът е този, който разрешава, а министърът се съобразява със законодателството и с мотивите за това искане.

Вие сте водили няколко кампании досега, настоящата с какво е по-различна?

Има много партии и коалиции, които участват в тези избори. Агресията и компроматите станаха водещи в предизборната кампания на БСП и ДПС. Но това е техният стил, познат ни от предишните кампании, и всичко това след избори винаги утихва, защото нещата се нормализират. Те нямат аргументи, затова ползват компромати.

Според Вас каква България ще се събуди след 12 май?

След 12 май България ще е със силно изразено парламентарно мнозинство. Скоро след това ще има стабилно правителство, което да защитава националните интереси и ще реализира основните приоритети за българските граждани.

Вирни се горе