Петър Кадиев: Държа да кажа на родопчани, че аз няма да ги излъжа, това е 100% сигурно

Петър Кадиев: Държа да кажа на родопчани, че аз няма да ги излъжа, това е 100% сигурно

Водачът на гражданска листа “Модерна България” в Смолян Петър Кадиев: Държа да кажа на родопчани, че аз няма да ги излъжа, това е 100% сигурно

Г-н Кадиев, от областен координатор на партия “ГОРД” се оказахте внезапно водач на гражданска листа “Модерна България”. Какво се случи в онези 24 часа преди регистрацията?

Тогава дадох пресконференция, на която Вие присъствахте и много правилно отразихте казаното от мен, за което Ви благодаря. Не казах всичко обаче. Някои неща ми се изясниха впоследствие. Както видях, и в останалите структури на “ГОРД” се случи същото като при мен. Останалите областни координатори, ако са в листите, са на 3-4-то място. Над 60-70% от водачите не са хора на “ГОРД”. Всичко излезе една огромна лъжа. Лъжа, която не трябваше да бъде научена до последния момент. Една седмица преди регистрацията аз знаех за въпросния водач, който е сега.

Имате предвид Ефрем Моллов?

Да. Говорих с нашата централа да ми кажат, ако има нещо такова, за да се оттегля достойно. Отрекоха. В четвъртък вечерта ми казват, че се прави промяна. А в петък бяха регистрациите на листите в РИК. Аз трябваше да приема неща, които са в разрез с моята ценностна система. Това, което си бяхме говорили за реална демокрация, се оказа абсолютен балон. Аз се противопоставих категорично на тази подмяна.

Поставено ли ви беше условие, че ако искате да водите листата, трябва да платите или нещо от този род?

Това не бива да го казвам, защото не мога да го документирам. Вие знаете, че след такова изказване мога да бъда атакуван. Направете си сами сметка дали е вярно или не. Явно обаче когато са ме избирали за областен координатор, са си казали: “Той е коректен, честен човек, има положително влияние върху обществото и може да свърши определена работа”. Така си мисля. Вие публикувахте едно интервю на Барбов и в него имаше такива хвалебствия за мен. Ако бях разбрал по-рано в “ГОРД” как стоят нещата, нямаше да хвърлям пари, усилия, време и енергия да създавам структури.

Излезе, че сте ги подвели?

Да, така излезе. Всички мои колеги бяха възмутени. Със сигурност има и разочарование у гражданството, което ми се беше доверило. Аз през цялото време ги убеждавах и увличах около себе си със съответните аргументи и лозунги на “ГОРД”, в които бях повярвал, че са правилни. Но явно има разлика между думите и делата. На практика беше подменена и историята на Среднородопския край.

Защо да е подменена историята?

Вие виждате сега кой е лидерът и за какво се бори този човек. Не бих назовавал даже неговото име, защото е под достойнството ми. И питам тогава – какво стана с идеите за реална демокрация, защото популистките изказвания не спират и сега има хора, които още вярват. За мен е ясно и реших, че повече няма да се занимавам с никакви партии. Думите “политик” и “партия” станаха мръсни, а аз не искам да влизам в мръсотията. Искам да остана чист и да защитавам хората. Знаете, че “ГОРД” организираха много често митинги. Аз трябваше да събирам хора с автобуси за моя сметка да ги карам в София, за да се вдигнем повече хора и да постигнем реална демокрация, защото аз мисля, че я няма. Участвах и в митингите на ГД “ДНЕС” тук. И с последните събития за подслушванията се убеждавате, че не можем да говорим за демокрация.

Дали Вие намирате някаква вина в себе си?

Не мога да видя своя вина, защото организационната работа беше изцяло за моя сметка. Аз повярвах в тези идеи. Виждах как хората в нашия край все повече обедняват, как цялата система се срива и трябваше да бъда сред хората, които искат тази промяна в България. Давах всичко от себе си “ГОРД” да представлява институцията, която може да промени нещата към по-добро.

Всъщност вие, които се обединихте в “Модерна България”, кои сте?

Гражданските кандидати на “Модерна България” са личности с авторитет сред хората. Те са университетски преподаватели, експерти, общественици, студенти. Хора с висока ерудиция. Те са, които знаят какво правят. Това са граждани, които искат промяната и ние наистина да тръгнем по правия път. Аз приех да бъда в гражданската листа, защото те са ангажирани да работят неотклонно за каузата и реформите, заложени в приетия на 24 юни 2012 г. “Граждански манифест” за смяна на системата.

Какво представлява той?

Чрез референдум да се въведе демократичен механизъм за отзоваване на депутати, общински съветници и кметове по аналогия с утвърдените демокрации. Докато не бъде извършена такава конституционна и законова промяна, няма да настъпи истинска демокрация у нас. Ние се борим за промени, които създават нов баланс на властите и имунитет за гражданско общество срещу безконтролната централизирана власт. За реален граждански контрол върху всички регулатори и контролни органи, който ограничава възможността им да обслужват олигархията и монополите. Към това се стремим ние – повече власт на гражданите за сметка на партийните апарати. Това и протестиращите го желаят.

Дали смятате, че трябва да се промени и политическата система в България?

Вижте колко партии има в демократичните държави – по две-три. Но гражданите много отдавна имат контрол в техните парламенти – във Финландия, Германия, Словения, Италия, Литва, Полша. Гражданският глас се чува вътре в парламента.

Тоест, идеята е не гражданите да протестират по площадите, а да са вътре в парламента да оказват ефективен контрол?

Точно така. Това е целият смисъл.

И не сте всъщност срещу политическата система, така ли?

Партиите са си партии. Въпросът е, че те трябва да бъдат контролирани. Гражданският вот трябва да стигне до тях. Народът трябва да контролира това, което се извършва в парламента, за да могат всички законодателни действия да бъдат в полза на гражданите.

А смятате ли за манипулация присъствието на т.нар. граждански квоти в кандидатските листи на големите партии?

Категорично. Това не е честно и коректно спрямо гражданите. Вие видяхте даже как партиите яхнаха протестите и разединиха протестиращите. Това беше тяхната цел – разделяй и владей. А ако искаме някаква промяна, тя трябва да тръгне от гражданите, защото те са потърпевшите, те гладуват. А забележете сега какво ще стане – първото, което ще гласуват в парламента, са техните заплати. И ще ги приемат с пълно единодушие. Един няма да стане да каже, че хората гладуват, а те получават хиляди левове заплата. Дават се 100 млн. лева за подслушвания, вместо да се дадат за бедните, на болници, които се закриват. Дават се 40 милиона за коли водоструйки, които ще разпръскват демонстрантите. Вместо да се дадат на пенсионерите и бедните, за да не протестират. Защото ако направиш живота на хората по-добър, няма да протестират срещу правителството. За какво са ти водоструйки, такава жандармерия, огромна полиция, която е безсмислена!? Хората от полицията са наши. Те също имат семейства, част са от нас. Значи ли, че трябва да се противопоставим граждани срещу граждани, народ срещу народ, защото определени висшестоящи желаят това да се случи!?

В програмата си сте заложили освобождаване на малкия и средния бизнес от рекета на администрацията. Как ще стане това?

Ако час по-скоро се въведе електронното правителство. В една Англия точно за 24 часа може да си регистрирате фирмата без никакъв проблем, без да ходите на хиляда места и да бъдете рекетирани. Ако малкият и средният бизнес не се освободят, за да създадат работните места, няма как да се пребори бедността. Тя не се побеждава със социални програми.

Обявявайки война на рекета, не означава ли фронтална атака срещу корупцията?

Да, естествено. Вечно очакваме нещо да се случи, а който започне да се бори, все едно, че е започнал борба с вятърни мелници.

Но лицето на корупцията е сиво, той е скрит враг, какви оръжия ще ползвате срещу враг, който не е явен?

Ако всички наши намерения се изпълнят, корупцията ще отпадне. Първо, въвеждането на електронно правителство. Когато отнемеш прекия контакт между чиновника и бизнеса, когато облекчиш разрешителните режими и всичко мине по електронен път, част от корупцията веднага умира. Аз бих призовал: “Хора, огледайте се и вижте кои досега не са ви лъгали! Идете с тях! Ако искате да бъдете честни спрямо себе си, децата и родителите си, изберете и пуснете бюлетината там, където смятате, че може да се случи нещо!” На мен могат да се доверят, защото съм представител на народа. От дълги години се опитвам да развивам един малък бизнес и да свържа двата края и съм типичен негов представител. Но нека хората да преценят всичко това. Държа да кажа на родопчани, че аз няма да ги излъжа. Това е 100% сигурно. Ако видя, че тези хора, с които сме тръгнали да се борим за идеали, не са честни, веднага ще се махна. Точно както направих с “ГОРД”.

Приоритетите, които сте заложили за областта и ще следвате?

Лифт от Дълбокото дере до Снежанка. Ако има правителство, което иска реално нещо да се случи, имам човек, готов да финансира този проект. Заводът за картофи в Смилян. Ако той съществува, смятате ли, че хората сега напролет щяха да си хвърлят картофите в реката, а нямаше да ги продадат там!? Животновъдството трябва да се развие. За туризма е важен пътят от Пловдив до Смолян. Пътят през Соколовци е изоставен. Всички, които пътуват през него, разбиват колите си, а плащат данъци и винетки. На всички избори казват, че ще правят пътя Рудозем-Ксанти, а няма политическа воля. Знаете ли колко малко пари трябват, за да се отвори пътят Арда – Паранести!? Ако тези проходи се отворят, гърците ще дойдат тук, на Пампорово, ще ползват хотелите на Смолян, търговската мрежа. И икономиката ще живне. Това не са невъзможни неща – не искаме влакове и жп-линии. Тези проекти са осъществими.

Анита Чолакова

Вирни се горе