Петър Кадиев /АБВ/: „1% от БВП трябва да се отделя за култура“

 Петър Кадиев /АБВ/: „1% от БВП трябва да се отделя за култура“

Най-важното, което трябва да се случи в следващото Народно събрание е да се отделя 1 % от Брутния вътрешен продукт за култура. Това каза Петър Кадиев – водач на листата от кандидати за народни представители на Коалиция АБВ и Движение 21. Като депутат в 43-то Народно събрание Кадиев направи ретроспекция на свършеното от него. Едно от първите му питания в парламента е било свързано с изграждането на ТЕЦ-а в Устово, за което жителите на квартала протестираха дълго време, опасявайки се, че функционирането му, освен че ще замърси околната среда, ще застраши и живота и здравето на хората. Днес централата не работи.

Освен това благодарение на питане, отправено към министъра на транспорта и към КРС, в родопското село Горово е разрешен проблемът с липсата на покритие на мобилните оператори.

Една от идеите на депутата е била създаването на парламентарен канал, който да отразява случващото се в Народното събрание и специално работата на комисиите. „В комисиите се коват законите, там се случват основно нещата. В пленарна зала само се гласува. Затова трябва да се отразява работата в комисиите, да се види кой на какво набляга, кой спазва обещанията, дадени пред избирателите. Тогава хората могат да добият реална представа за работата на парламента“, каза Петър Кадиев. По думите му за създаването на парламентарен канал са били нужни около 1,5 млн. лв., които за съжаление не били осигурени.

Кадиев уточни, че като народен представител е участвал в списването на над 30 закона. Сред тях закона за свръхзадлъжнялост, внасян два пъти в деловодството на Народното събрание, но не е приет; закона за таксиметровите превози; закона за движение по пътищата, закона за радио и телевизия и др.

Активно участва и в законопроектите за развитието на туризма. „Имам пет питания и пет внасяни предложения как трябва да се развива туризма в нашия регион. Едно от тях е за лифта, който да свърже Смолян с курорта Пампорово. Няма да спра да работя в тази посока, защото едно такова съоръжение ще бъде много полезно за града и общината ни“, заяви Петър Кадиев. Той бе категоричен, че за да се развива туризма в областта ни от съществено значение е изграждането на трилентов път Асеновград – Смолян. „Пътят беше ремонтиран, но си остана тесен. С отварянето на пункта при Рудозем, този път ще се натовари още повече. Така че, ако искаме да имаме развитие в областта на туризма, третата лента между Смолян и Асеновград да бъде приоритет“, посочи още кандидат – депутатът.

Друг приоритет в неговата работа, както до сега така и занапред, е земеделието и развитието на горовладелството. „Ключов въпрос, с който да спрем демографската криза. Ако не осъществим условия хората да работят и да си изкарват прехраната, скоро планината ще се обезлюди. Затова аз се гордея със законопроекта, който ще даде възможност земите и горите да се върнат на реалните собственици. Около 30 % от горите не са върнати на собствениците си“, каза Кадиев.

Що се отнася до земеделието, според него, трябва да се наблегне на зеленчукопроизводството, да се възстановят заводите за консервиране, за да може да се изнася готова продукция, а не суров материал, който да се преработва навън и да се внася обратно в страната ни. Особено важно е България да си върне външните пазари и особено тези в Русия.

Като зам. председател на Комисията по култура и медии в 43-то НС Петър Кадиев участва и в редица културни събития. Сред тях са пътуващия кинофестивал. Едно събитие, което се осъществи за първи път в България, благодарение на спонсори.

От тук се роди и идеята на депутата за възстановяването на кинофестивала в Смолян. Идеята е младите таланти, ĸoитo ce зaнимaвaт c ĸинo, да пoĸaжaт cвoeтo твopчecтвo пpeд пyблиĸaтa. „Имаме готовност за провеждане на кинофестивала тази година, но трябва да бъдат осигурени средства, както от общината, така и от спонсори“, посочи Кадиев. Той се похвали и с участието си и в международния кинофестивал „Златната липа“ в Стара Загора, както и в кинофестивал на млади творци, заснели своя продукция с мобилен телефон, проведен в Шумен.

Петър Кадиев бе и един от основните организатори на благотворителна изложба в БАН в пoдĸpeпa нa Зoo пoлиция в Бългapия. „Средствата, събрани от продажба на картини, дарени от художници, са предоставени на столична община, за да се използват за прибиране на бездомните кучета в София в приют.

Миналата година Кадиев участва и в организацията на честванията на 160 годишнината от създаването на първите читалища в България, както и в честванията, посветени на 150 годишнината на първото читалище в Родопите – „Кирил Маджаров“ в Устово.

По отношение на международната дейност в рамките на 43-то НС Петър Кадиев взема дейно участие в установяването на културни и икономически отношения с Русия, Казахстан, Виетнам, Босилеград и други.

Като водач на листата от кандидати за народни представители на Коалиция АБВ и Движение 21 за Смолянски регион Петър Кадиев бе категоричен, че ако избирателите отново му гласуват доверие, ще продължи да работи в направленията, които са били приоритетни за него и досега. Ще работя за икономически, за културен растеж на страната ни, за създаване на работни места в нашия регион, за развитието на туризма и земеделието в нашия край“, каза в заключение кандидат-депутатът.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе