Областният координатор на ГЕРБ- Смолян Николай Мелемов: За хората и общините ще е добре да победи ГЕРБ

 Областният координатор на ГЕРБ- Смолян Николай Мелемов: За хората и общините ще е добре да победи ГЕРБ

Г-н Мелемов, получи се така, че за година и пет месеца провеждате три кампании. Има ли умора от подготовка за избори или говорим за машина, която често се използва и затова се поддържа добре смазана?

Никой не е допускал, че ще има три кампании за такъв къс период. Умора има не от подготовката, а защото на хората им е трудно. На мен като политик ми тежат тези кампании, защото се поставят проблеми, които вече, ако всичко беше нормално, трябва да са решени. Ти не можеш да говориш за светло бъдеще, когато елементарни проблеми не са решени. В живота, в икономиката чудеса не стават. Хубавите неща стават бавно. Иска се време и търпение, а хората го нямат. Те са уморени и тяхната умора се предава на мен. Като политик не мога да бъда щастлив и доволен на фона на техните тревоги. Не мога и да съм горд. Ако се чувствам удовлетворен от нещо, то е, че откакто се занимавам с политика, не съм се отдалечил от хората, не се изживявам като такъв, какъвто не съм. Живея с проблемите на хората, въпреки че много често не можем да ги решим. Но съм оптимист, защото почти 3 г. откакто съм кмет, подредихме поне макроикономически общината. Намалихме задълженията и сме предвидими като поведение и отношение.

А машината ви за правене на избори смазана ли е, въпросът ми към Вас е в качеството ви на областен координатор на ГЕРБ?

Аз не мога да разделя нещата. Да направя нещо добро за хората, те да усетят, че съм се грижил, това ще е добре за ГЕРБ. Така разбирам моята отговорност към партията. Ако аз съм добър кмет, това е добре за партията. А конкретно на въпроса Ви – ние нямаме изборна машина. Не подхождаме със списъци, с политическо инженерство. Не залагаме на упорита работа в последния месец. Ние разчитаме на впечатленията, които сме оставили у хората във времето. Има си партии, които пускат машината за избори точно в този месец, за да направят резултат. Резултатът ще покаже какво сме свършили в годините досега, а не в месеца преди 5 октомври.

Напоследък много често се чува представители на ГЕРБ да казват, че сега ви е нужна победа повече от всякога. Защо?

Това е нещо като клише преди избори. Но тези избори са най-важни за ГЕРБ, защото са важни за хората, за общината, за България. Пак трябва да говоря като кмет. Когато ГЕРБ управляваше страната, община Девин спечели много проекти по селските програми, община Рудозем постави основите на това, което сега се случва. Ние от декември сме внесли предпроектни проучвания по втория воден цикъл. Сега е септември месец, а те не са разгледани още. Това е политиката на БСП и ДПС – толерират своите, а другите се мачкат. Така държавата ни не може да върви. За всички ще е добре да победи ГЕРБ. Примерите са много, а и цифрите го доказват. Последната година и нещо, откакто се смени управлението, за община Смолян беше тежка, с много пропуснати възможности. Ако МОСВ работеше нормално, сега щеше да почне изпълнението на втория воден цикъл. Девет месеца там ни отлежават прединвестиционните проучвания. Какво са виновни жителите на община Смолян!? А когато се работи така, винаги ще има ощетени жители в България. Последно, когато кандидатствахме за финансова помощ, Смолян, Чепеларе, Златоград бяхме игнорирани. Помощта не бе разпределена справедливо. За всички общини е добре, когато ГЕРБ управлява, защото европейските фондове са отворени. За 1 г. видяхте, че Европа загуби отново доверие в нас. А общините разчитаме изключително много на европейските средства, за да правим инвестиции. Собствените ни приходи са минимални, а при задълженията, които имаме, стигат дотолкова, че самата община да функционира.

Има ли електорат в областта, до който ГЕРБ не се е доближавал, умишлено или не?

Областта ни е от 10 общини, в 10-те имаме общински структури. Те не могат да бъдат еднакви като възможности. Но аз гарантирам като областен координатор, че никога не сме делили хората по вторични белези. Всеки човек има свое самочувствие, достойнство, самобитност.

Защо тогава сякаш сте се отказали от Борино, Мадан, Рудозем например?

В никакъв случай не сме се отказали. Откликвал съм на всякакви предложения за мероприятия, за помощ в тези общини. Не съм ги пренебрегвал. Може би е такова усещането, защото резултатът ни там не е висок. Причините са и обективни, и субективни. В определена степен се дължи на нашите местни организации. В политиката се иска и търпение. Аз съм се доверил на определени хора по места. С ръка на сърцето казвам, че лично аз не ги деля. Ако говорим за Мадан, ГЕРБ направи там толкова много. Както каза и Борисов при откриването на рудник “Върба” – за три години са дадени над 80 концесии, от които в държавата влизат 180 милиона лева. Но явно в Мадан направеното не се оценява. Нямам претенции на политически анализатор, но там се използва религиозният фактор. И работодателите влияят. Може би нашите структури не полагат усилия. В Рудозем лидерът ни Шукри Халилов е млад, напорист, но е нужно време. Той е в листата на ГЕРБ, а този факт е показателен за отношението на партията към този район.

Защо ГЕРБ имате влияние в големите градове за сметка на малките градове и селата, където по-силни са БСП и ДПС?

По-трудно е за ГЕРБ да работи в малките населени места, защото там водещ фактор е купуването на гласове. Нашите опоненти от ДПС и БСП си служат с натиск, с манипулации, със заплахи, затова успяват там. Използват се цели структури на горските стопанства, особено в Западните Родопи. В големия град съседите не се познават на етажа, няма как да им въздействат със силови методи. Затова там ГЕРБ печели. Ако Европа ни има доверие, ще се оправим и с проблемите в селата. Тук изключвам община Смолян, която отново остана извън Програмата за развитие на селските райони. Малшанс беше за Смолян, че и двата периода ги завършиха БСП и ДПС. Аз имах гаранцията от страна на Борисов, Цветанов и Томислав Дончев, че община Смолян ще влезе в селската програма, защото това е решение на българското правителство. Градът можеше да ползва само оперативните програми, а над 80 села да кандидатстват като селски райони. Заявката ви е за толерантна кампания, но как ще реагирате, ако на местно ниво ви замерят с компромати? Нашата кампания винаги е била толерантна и така ще бъде. Няма да се променяме. Ще реагираме с истината. Само с истината.

Кой според Вас има интерес да няма сериозни предизборни дебати, да се обсъждат програми и намерения, защото без сериозно говорене за проблемите хората не могат да направят информиран избор?

Интерес има само този, който е лъгал. Обикновено в дебатите се ползват факти и числа от миналото, а за бъдещето се поемат ангажименти. Които няма какво да кажат, разчитат на компроматна война. Ние говорим за свършеното от ГЕРБ, а другите какво да кажат!? Аз всичко пречупвам през община Смолян, защото тя е един умален модел на държавата. Вижте какво оставиха предишните след себе си. През 2009 г., когато беше бум на строителството и общият работник тук получаваше по 1000 лева, когато другите общини трупаха резерви, община Смолян е теглила заем, натрупала е маса други задължения за десетки милиони. И в една съществена кампания какво ще кажат!? Ще обещаят 1 000 000 работни места, защото няма да им се наложи да ги откриват.

В кампанията ще промените ли нещо?

Не, ние не сме се променили и кампанията няма да променяме. Може би ще бъдем по-въздържани даже, защото проблемите на държавата са много сериозни. Ще обещаем това, което правим – че ще бъдем близо до хората, ще сме честни спрямо тях, ще работим.

От ДПС казаха, че имат структури за охрана на вота по време на избори. В ГЕРБ имате ли такова формирование?

Никога не сме имали формирования. Ще охраняват циганската махала и накрая там имат най-много гласове! Искат да кажат, че е нямало държава ли, че е нямало полиция!? Как една партия ще изземва функциите на държавата!? Те по-мощни и по-силни от държавата ли са, щом създават структури за охрана на вота!? Народът много добре е оценил стила на всяка от партиите. Никой не трябва да го подценява. Разчитат единствено на страх и пари в малките населени места и общности, но аз съм убеден, че болшинството гласуват по съвест и в това ми е надеждата. Затова ГЕРБ ще бъде първа политическа сила в Смолян.

Последният съвет на вашия лидер беше да се стремите да приличате на футболната легенда Гунди – съчетание от професионализъм и човечност, даже спрямо опонентите ви. Има ли реакция на този призив?

Не сме го коментирали. Лично аз го приемам като смислено продължение на цялата ни политика досега. Вярно, много наши членове твърдят, че сме прекалено толерантни. Но точно това ни отличава от другите. Ние не можем да избягаме от същността си, от идентичността си като партия. Това е въпрос и на политическа култура. На хубавото не може да кажеш, че е лошо, дори да е направено от опонент. Много от политиците са готови на всичко в името на властта. А нашата теза е, че управлението не си заслужава на всяка цена, защото обратното изключва човешките ценности.

Всеки лидер си хвали кандидатите, листата на ГЕРБ в Смолян какви предимства и недостатъци има?

Идеална листа няма. Ние сме търсили баланс. Искали сме представителство и като професии, и като възрасти, и като региони. Като почнем с д-р Дариткова – вече 5 години е депутат. Две години сме били с нея в парламента. Създала си е име на компетентен, работещ човек. Извоювала си е уважение както в редиците на ГЕРБ, така и извън тях. Ако фактът, че работи неспирно, се счита за недостатък, тогава това е нейният недостатък. Тя казва: “Аз съм обещала. Не мога да предам хората, които са ме избрали за личен лекар”. Това я натоварва неимоверно много, но тя държи да е коректна не само с избирателите, а и със своите пациенти. Недялко Славов го познават като заметник-областен управител и депутат. Внимателен, човечен, отзивчив. Изслушва проблемите на хората и умее да ги решава. Захариев няма да го хваля, защото ми е подчинен. Младостта му не е порок. Бъдещето е в младите хора. Те не са живели при социализма, не са обременени и са много по-отворени към света, имат европейско самочувствие. Неслучайно сме наблегнали на младостта. Това, което казах за Захариев, важи и за колегите след него в листата. Казал съм на всички: “Поемайте ангажименти, дори да не станете депутати. Но после трябва да драпате, за да ги изпълните”. Средната възраст на листата е 38 години. Чудесна възраст. Точно на това поколение е дошъл редът да решават проблемите на България.

КУПУВАНЕТО И ПРОДАВАНЕТО НА ГЛАСОВЕ Е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!

Вирни се горе