Обезлюдяването и липсата на работа са основните проблеми в Требище и Селище

Обезлюдяването и липсата на работа са основните проблеми в Требище и Селище

Вторият кандидат в листата на БСП – адвокат Иван Гавазов се срещна с избирателите в Смолянските села Требище и Селище. Целта на посещението беше жителите на двете села да споделят проблемите си и да се запознаят лично с кандидат депутатите от листата на БСП за България в 22-ри МИР.

Требище и Селище са малки и отдалечени села, които вече 10 години са забравени от държавата, а от както ГЕРБ взеха местната власт, селата пустеят, сградите се рушат, а обещаните пътища така и не бяха направени, споделят жителите.

Един от големите проблеми на село Требище е освен обезлюдяването, липсата на работа за местните хора, но и замърсяването. Избирателите се оплакаха, че плащат високи данъци за почистване, а никой не чисти и с носталгия си спомниха времената от управлението на Дора Янкова: „Спомням си, когато Янкова беше кмет на Смолян, 17 души работеха при нея по временната заетост, а сега няма нито един. И хората виждат разликата. Не се чисти, не мете, нищичко не правят! Умряхме от мръсотия!“

Според жителите на селото „хората са се отказали да раждат“, защото няма държавна политика, която да насърчава раждаемостта. Именно това е един от основните приоритети, който е залегнал в платформата на коалиция БСП за България и е сред личните приоритети на Иван Гавазов. Хората тук са убедени, че без държавна помощ няма как да се „оправят нещата в региона“, защото всичко е свързано. Жена сподели, че пътува по два часа, за да работи и получава минимална работна заплата, която не стига за нищо. Освен това, заради липса на санкции и регулация в частните фирми, работниците са ощетявани финансово, работят извънредно по 12 часа, вместо 8, а заплатите им остават същите. „Но какво да правим, хляб трябва. И другаде да отида, пак е същото!“, споделя местна работничка.

Според адвокат Иван Гавазов, държавата трябва да следи и регулира търговските дружества, за да се предотвратява създаването на картели, каквито се наблюдават в региона, но никой не смее да уведоми съответните органи. Хората се страхуват да не бъдат уволнени и да останат и без малкото, което припечелват. Вторият в листата на БСП-Смолян смята, че ако държавата влезе в ролята си на стопанин, работниците ще почувстват сигурност и защита и едва тогава могат да потърсят правата си.

Сходни са проблемите и на Селище- обезлюдяване, безработица и западане на селото. Жителите там от две години са лишени дори и от кметски наместник, след промените на ГЕРБ и сега няма кой да защитава и пази и малкото, което е останало на жителите му. Там избирателите дори не са толкова взискателни, както те сами заявиха пред кандидата Иван Гавазов „ Дребни работи искаме. Сега няма къде едно кафе да изпием, кмет няма, няма го магазинчето. Срязаха асфалта и си отидоха!“. Срещата с избирателите беше проведена в полусрутена барачка, която сега играе ролята на селско средище, където да се събират да се видят хората. И казват: „Едно време тук в училището беше пълно с деца, кметството работеше. Всичко прибраха и разпродадоха. Сега се руши. И никой нищо не прави. Вода нямаме. През лятото дори животните няма къде да си напоим и ходят по три километра. А от общината само казват, че трябва ние да съберем пари за тръба. Не са много 1000-2000 лева, но за нас са много. Тук почти никой не работи и с тези пенсии, как да отделиш!“ –тревожат се хората от Селище.

Тези и други регионални проблеми обсъдиха избирателите с кандидатите в листата на коалиция БСП за България и стигнаха единодушно до извода, че в Родопския край без държавна намеса няма как да се случи промяна. Пазарната икономика, която ГЕРБ налагат вече 10 години в държавата само задълбочи проблемите на хората и унищожи и малкото останало. Именно затова ние от коалиция БСП за България предлагаме кандидати, които познават проблемите на хората и имат волята и опита да ги решат.

Време е промяната да се случи и народът да почувства отново сигурност и стабилност, стига безхаберие и лъжливи обещания. 10 години стигат! Поискате промяната с бюлетина номер 10!!!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе