Никола Дамянов, археолог: Подкрепям Николай Мелемов, защото е отговорен, критичен към себе си и разбира кметската работа

Никола Дамянов, археолог: Подкрепям Николай Мелемов, защото е отговорен, критичен към себе си и разбира кметската работа

Подкрепям Николай Мелемов, защото е отговорен, критичен към себе си и разбира кметската работа. Още в началото на кметуването си се запозна с археологическата карта на Смолянска община и подкрепи експедициите за проучване на древните светилища, антични пътища, средновековни крепости, ранно¬християнски центрове. Николай Мелемов постави задача пред членовете на Дружеството на археолозите и историците да проучим най-значимите археологически обекти, които са жалони на националния туристически маршрут през Родопите. След тракийската крепост и раннохристиянската църква в землището на с. Гела проучихме и експонирахме Смолянската крепост и тази край с. Кошница. Всички те, заедно с Момчиловата крепост, извадиха археологическото наследство в общината от анонимност и подпомогнаха усилията на общинското ръководство за превръщане на културния туризъм в приоритет.

С удоволствие и благодарност ще отбележа, че Николай Мелемов е единственият смолянски кмет, който в последните 25 години извърши реални и необратими действия за практическо реализиране на отколешната идея за изграждане на Смолянски музей на открито. Неговата научна концепция е съгласувана с Националния археологически институт с музей при БАН, с Министерството на културата, имаме благословията на правителството.

Освен научните и рекламни издания за проучените археологически обекти и комплекси в завършваща фаза е работата за отпечатване Пътеводител на Смолянска община на български и английски език. С тези си действия и други, които поради краткия характер на настоящата бележка не мога да споделя, Николай Мелемов спечели симпатиите и доверието на стотиците жители на общината, които превръщат културния туризъм в приоритет на община Смолян.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе