Марин Захариев: ГЕРБ наруши много интереси на криминалния контингент, добрата ни работа е оценена от международните партньори

 Марин Захариев: ГЕРБ наруши много интереси на криминалния контингент, добрата ни работа е оценена от международните партньори

Партия ГЕРБ наруши много интереси на криминалния контингент и в България, и в цяла Европа. Това заяви пред жители на боринското село Ягодина кандидатът за депутат от ГЕРБ Марин Захариев. „Всички помним несигурността от периода до 2009 г. – отвличания, магистрални грабежи, огромна контрабанда. Знаете какви огромни пратки с наркотици бяха заловени на нашите граници в сътрудничество с партньорите ни от Европа и САЩ. Прекратиха се магистралните грабежи. Наистина се нарушиха много криминални интереси. А добрата ни работа е оценена от всички международни партньори“, посочи Захариев.

Пред ягодинци той изтъкна, че държавата и общините могат да създават заетост в ограничени размери. „Тук са идвали от БСП и са обещали 250 000 работни места и като ги питат откъде ще ги намерят, казват, че от програмите за заетост. Но тези работни места не са устойчиви“. С тези думи Марин Захариев изобличи едно от основните обещания в предизборната програма на БСП. По думите му от БСП няма смисъл да се ангажират с такива лозунги, защото и сега работят стотици хиляди по програмите. „Трябва да ги има и тези програми – за хора в предпенсионна възраст и в труден период от живота на човек, но пътищата и магистралите бяха заради това – да дойдат повече фирми и предприятия, които да създадат трайна заетост“, отбеляза Марин Захариев.

„Осъзната грешка на ГЕРБ е, че трябваше да се обърне повече внимание на майките с деца, на пенсионерите, на хората с увреждания. Оттук-нататък всички средства, които постъпват като излишък извън инвестиционните разходи, ще бъдат разпределяни за плащания към социално уязвими групи“, добави той.

Според втория в листата Недялко Славов ГЕРБ гарантира повишаване на трудовата заетост в следващия управленски период. След грешките, които допуснахме, основно в социалната политика, във втория ни мандат това ще е наш основен ангажимент. От ГЕРБ посочиха, че опозиционните партии цитират разни суми за заплати и пенсии, но не казват откъде ще дойдат парите за тях.

„Оценката на Европейския парламент и на Европейската комисия е, че курсът на България по време на криза е правилен“, отбеляза Марин Захариев. Той попита присъстващите на срещата дали помнят някой друг премиер преди Борисов, който е посочил с пръст свой министър или шеф на агенция и да го даде на прокуратурата. „Преди имаше по-големи грешки, но изправи ли се Станишев или Царя да уволнят свой министър и да го дадат на прокуратурата!? Не, събираха се, говориха си и замитаха проблема под килима“, каза кандидатът за депутат.

„Ние не сме тук с цената на всичко да ставаме политици. Аз съм от гражданската квота, не съм член на ГЕРБ, но видях, че тази партия движи нещата в правилната посока. Аз и занапред ще работя по въпросите на здравеопазването, защото имам воля, сили и опит“, отбеляза д-р Красимир Събев. По думите му болници са се затворили в мандата на ГЕРБ, защото не е мислено за кадровия потенциал. „Няма лекари – това е реалната причина. 5 г. имаше празен период, когато не се обучаваха млади специалисти. Много колеги избягаха в чужбина. Друга причина да се затворят общински болници е заради недалновидно управление. Много управители влязоха в схеми с кметове на общини и източиха болници. Така е в Девин. Болницата имаше постъпления, но не даваха пари на персонала. Плащаха се неизвестни дългове – хранене на хотелски начала, горива от 20-тонова цистерна, а се фактурират 40 тона. Ставало е нещо и поради тези причини много лечебни заведения стигнаха до фалит. В Девин нещата излязоха извън контрол. Когато поех да управлявам дъщерното дружество на смолянската болница в Девин смятах, че най-големият проблем ще е персоналът. Оказа се, че не е така. Тези три общини станаха залог на едни неясни политически и финансови взаимоотношения. Не може кметът да не позволи до изборите да се отвори болницата. Обвиняват ГЕРБ заради въведените в болниците стандарти. Аз не знам дали някой ще се съгласи да бъде лекуван в болница, където нощно време има един лекар и няколко медицински сестри в цялата сграда. Имам много голямо желание да направя болница в Девин. Запънах на един голям камък. Няма сграда. По-точно тя си е там, но е запорирана. Има 70 човека, които искат някакви суми от тази болница. Ако имаше сграда, от февруари месец досега персонала почти съм го събрал, и щеше да има болница. Има желаещи. 57 бяха молбите при мен последно. Влязъл съм в контакти с мои колеги и ако стартира, те ще заработят. Но когато ние решихме да правим болница в Девин, скочиха кредиторите. И това стана малко преди да направим дъщерното дружество – кметът с еднолично решение прехвърли собствеността на сградата върху фалиралото дружество“, обясни д-р Събев.

Присъстващи попитаха дали ще има наказани за нарушенията в лечебното заведение. Д-р Събев отговори, че всичко е дадено на прокуратурата, но там системата е по-тромава. След като отговориха на десетки въпроси, поставени от жители на Ягодина, Недялко Славов се обърна към тях с думите: „Цялата тази криза, която ни се стовари и заради която ни се наложи да взимаме тежки решения, ни кали, даде ни опит, знания и самоувереност. Имаме самочувствието да искаме отново доверието ви“.

Преди срещата в село Ягодина листата на партия ГЕРБ бе представена в Борино пред десетки жители на родопската община.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе