Костадин Василев : Три стълба крепят коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“- силна държава, свободна икономика и модерен патриотичен идеал...

Костадин Василев : Три стълба крепят коалицията „Реформаторски блок-Глас народен“- силна държава, свободна икономика и модерен патриотичен идеал...

Реформаторите от всяко нещо ще търсим ефект – полза в името на хората, ще освобождаваме малкия и среден бизнес от чиновническия “разврат” и безбройните разрешителни – обещава земеделецът кандидат за депутат

Визитка

Костадин Василев е роден на 6 декември 1958 г. в Асеновград, но от години живее в Смолян. Тук е завършил и средното си образование – Техникума по механотехника.След това завършва ВИНС – Варна, специалност „Счетоводство и контрол“. Семеен е, има една дъщеря и внучка. Съпругата му е предприемач. Василев е потомствен земеделец. Бил е зам.-председател и председател на Областния съвет на БЗНС в Смолян , председател на УС и член на ПП на БЗНС-Народен съюз, в момента е зам.-председател на УС на Народен съюз. Костадин Василев е бил секретар и зам.-кмет на Смолянска община и е трети мандат общински съветник. Кандидат е за народен представител от коалицията „Реформаторски блок, Глас народен“ и е водач на листата в 22.ри Смолянски многомандатенизбирателен район..

Г-н Василев, Вие сте кандидат за народен представител и в това няма нищо неестествено, но понеже сте потомствен земеделец Ви питам, защо точно от Реформаторския блок?

Защото сме в една коалиция „Реформаторски блок, Глас народен“. Вие ме познавате и знаете, че аз съм дясно устроен човек, а нашият съюз е в център-дясно. Освен това съм екипен играч, научен да работи в колектив, пък и девизът на нашата кампания е:„Общи усилия = на сигурен успех”, той ми допадна, все едно, че аз съм го мислил. И произлиза от поговорката: „Сговорна дружина, планина повдига”. Времето, в което живеем, е сложно, противоречиво, взривоопасно и повече от всякога ни е необходимо обединение, не разединение.

Вие сте водач на реформаторската листа в 22-ри Смолянски многомандатен избирателен район, колко още са в нея?

Да, аз съм водач в Смолянска област, но имаме земеделци-водачи на листи още във Враца, Търговище и Кюстендил, което е чест за Народен съюз и доказателство, че в коалицията ни тържествува правдата и справедливостта. А в нашата смолянска листа имаме преподавател – доцент, очен лекар и инженер, това са все скромни, трудолюбиви и почтени хора, доказали се в своята работа. Хора, на които може да се разчита.

С какво се различавате Вие от останалите десни, ако предпочитате, от останалите партии и коалиции, които стоят в център-дясно? Става дума за предизборната Ви платформа .

Силна държава, свободна икономика и патриотичен идеал са трите стълба на предизборната програма на Коалиция “Реформаторски блок, Глас народен”. Програмата ни предлага прагматични и реални решения на важните въпроси за България. От нашата политическа сила няма да чуете кухи и бомбастични обещания, програмата ни е дясна, консервативна, фокусирана и прагматична. Тя развива и надгражда политиките, които Реформаторският блок започна и сега доразвиваме заедно като коалиция.

И по-конкретно?

Основен принцип в нашата програма е засилване ролята на държавата като гарант за спазване правата и задълженията на гражданите и за свободата на инициативата. Ние сме още, за растяща с бързи темпове икономика, гарантираща конкуренцията, предприемачеството и свободата от административен произвол…

Вие също говорите за патриотизъм? Това не е ли монополно право на Обединените патриоти – на Каракачанов и Симеонов?

Любовта към отечеството не може да бъде ничий монопол. Родолюбието е заложено във всеки човек. Ние обаче не го приемаме като нещо, което е над всички неща. А като патриотичен идеал, основан на разбирането, че отстояването на българската национална идентичност и българските национални цели минава през включването им в общите политики на съюзите и общностите, в които България участва.

А отговорността?

Според нас, в България балансът между правата и задълженията е нарушен и затова хората имат усещането за липса на справедливост. Затова в програмата ни се залага на това, да се знае, кой носи персонална отговорност за отстояване правата на гражданите, да се види основава ли се тя на принципите за увеличаване производителността от всеки труд, за засилване на конкуренцията и подобряване на бизнес-средата. Ние предвиждаме да се запази плоския данък, но категорично се противопоставяме на политиките, които директно или индиректно водят до покачване на данъците, включително синхронизиране на данъчните ставки в рамките на Европейския съюз. И всичко това – за да се стимулират икономическия растеж, потреблението, производството и конкурентоспособността на българския бизнес. В програмата ни е заложено още и поетапно намаляване на ДДС до 18% в четиригодишен период.

Това е, така да се каже, на национално ниво, а на местно тук, в Смолянска област, какво ще предприемате?

Първото нещо, на което залагаме в нашите послания към хората, е да им помогнем да се изтръгнат от бедността. Борбата с бедността!

И как ще стане това?

Като приемем Закон за планината. Като създадем условия за развитие на малкия, семейния и дребен бизнес – онзи, който опира до всеки човек. Като подобрим хала на нашите селища, за да станат по-привлекателни за живеене и младите хора да остават в тях, като законни наследници на всичко хубаво, което поколенията преди тях са изграждали. Но за да стане това реалност, трабва да влезем в парламента. И да сме повече!

Ще успеете ли?

Трябва! Високи са очакванията на гражданите към народното представителство и парламента, защото там се коват законите, а те променят живота ни. Но в същото време ние си даваме сметка, че общините осигуряват над 80% от всичките дейности в услуга на своите жители и ние сме длъжни да откликваме, а по-важното – и да решаваме техните проблеми. В тези избори Коалиция „Реформаторски блок, Глас народен” се афишира с политика, която отговаря на потребностите на мнозинството от хората и на местното развитие. Наясно сме за тежката отговорност, която поемаме. А предизборната ни програма е съобразена и с цели, залегнали в Стратегията за развитие на Смолянска област в периода 2014-2020 г. и с общинските планове за развитие.

Закон за планината, казвате! А тази идея беше в кошницата с обещания на мнозина кандидат-президенти, на партии, на кандидати за депутати, но и до днес си остава като едно добро пожелание, измислено за заблуда на наивните родопчани. Смятате ли, че Вашата коалиция ще превърне идеята в нормативен акт?

Задължително трябва! Вие виждате как планината осиротява откъм хора. За младите да не говорим, те отдавна са я напуснали. Виждате как затихват тук земеделието и животновъдството, как изчезват малките фирми и семейни магазинчета, които хранеха хората, как планината се превръща в едно голямо „шивашко предприятие”, в което има много работа за … малко пари. Това искаме да се ликвидира. Като дадем инициативата в ръцете на предприемчивите и можещи граждани, като освободим малкия и среден бизнес от чиновническия „разврат“ и разрешителен ярем, като приканим държавата да застане зад своите граждани, където и да са те и с каквото и полезно дело да се занимават, като разкриваме нови производства и нови работни места, като подкрепяме туризма и алтернативните култури в земеделието… И най-важното – да се отнесем с изключителна сериозност към неистовия проблем – липсата на жива сила, която да произвежда. Утре ще имаме много нови, привлекателни и високоплатени работни места, но няма да има, кой да ги заеме. Народът ни … си отива. Това трябва да спре и ние от коалицията „Реформаторски блок, Глас народен“ сме готови да заложим всичко, но да създадем условия, които да задържат младите в родния им край. Ножът е опрял в кокала. Няма вече накъде да отстъпваме.

Знам, че това не става без решителни реформи?

Днес повече от всякога е важно реформите да продължат и да не се допусне колебание и отстъпление от постигнатите резултати. Необходимо е надграждане, задълбочаване и ускоряване на реформаторските усилия. Това е възможно само при наличие на ясна визия, предприемане на конкретни действия и намиране на съгласие за тяхната реализация. Реформаторската коалиция няма да допусне насочване на цялата политическа и обществена енергия в гръмко говорене за радикални и незабавни промени с неясен практически ефект и без необходимата подкрепа. Ние търсим от всяко нещо ефект. Полза в името и за благото на хората. А не полза за отделни личности или политици-управленци. Коалицията „Реформаторски блок, Глас народен“ ще продължи да бъде гарант не само за модернизацията на областта, но и за най-активно използване на ресурсите, които идват по различни европейски програми и проекти.

Господин Василев и все пак кое, според Вас, е най-главното в момента за Смолянска област, пък и за България, защото ние сме неотделима част от отечеството ни?

Днес всички ние сме изправени пред тежки и сложни проблеми, които имат своя убедителен отговор в програмата на нашата коалиция, основана на десни, консервативни и патриотични ценности. Ние имаме нужда от: силна държава в секторите, формиращи публичната среда за живот на хората, при ясна обвързаност между упражняването на правата и изпълнението на задълженията; икономика, растяща с бързи темпове, гарантираща конкуренцията, предприемачеството и свобода от административен произвол; модерен патриотичен идеал, основан на разбирането, че отстояването на българската национална идентичност и българските национални цели минава през включването им в общите политики на съюзите и общностите, в които България участва. А за нашия Родопски край и бърз просперитет е нужен. Защото успехите не струват и пет пари, ако не са посветени на хората, с които си всеки ден, живееш с тях, делиш залъка, тревогите и надеждите си…

Желая Ви успех в изборната битка !

Благодаря!…

Разговора води: Светозар КАЗАНДЖИЕВ

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе