Корнелия Нинова покани туристическия бранш в Девин да постави въпросите си пред икономическата комисия в парламента

Корнелия Нинова покани туристическия бранш в Девин да постави въпросите си пред икономическата комисия в парламента

Свикваме извънредно заседание на икономическата комисия, на която ще присъстват министрите на туризма, на регионалното развитие, околна среда и води и енергетика. Това каза Корнелия Нинова, зам.-председател на Комисията по икономическа политика и туризъм в парламента и зам.-председател на парламентарната група на „БСП – Лява България” на срещата на туристическия бранш в Девин с кандидата за кмет втори мандат на община Девин Цветалин Пенков. След обиколка на Нинова и запознаване със състоянието и проблемите на зимните курорти Чепеларе, Пампорово, Боровец, както и Самоков, тя спешно поиска извънредното заседание на икономическата комисия в парламента след изборите, на което да се дебатират проблемите и въпросите за подготовката на курортите за предстоящия зимен туристически сезон. Отправи покана към туристическия бранш в Девин, негови представители да участват в заседанието, където да поставят директно въпросите на министрите, както за предстоящия сезон, така и изобщо за тема туризъм, да изразят гражданската си и професионална позиция.

„Има решения на централната власт финансирането на държавните и общински училища да бъде намалено с 30% и парите се пренасочват към частните училища – това вече е закон. Това означава, че общинските училища ще закъсат откъм финансиране. Зависи от Общинския съвет и от кмета дали ще намерят допълнителен източник да си дофинансират общинското училище или то ще фалира и ще бъде закрито”, обърна внимание Нинова. „Тоест трябва да избираме хора, които гарантират и поемат ангажимент, че няма да се закриват училищата, оправдавайки се, че правителството им е намалило парите. Ние не одобряваме тази политика и нашите кметове гарантирано няма да закриват общинските училища, но това ще се случва, защото вече законът е факт и в бюджета за 2016 г. парите са намалени с 30%”, подчерта тя. По думите й в образованието много остро започва да стои вече и въпросът с кадрите, пред туристическия бранш също застава този въпрос. „Общинските и държавните училища се удрят откъм финансиране, отива се към частни. Тъй като много семейства няма да могат да си пуснат децата на частно училище, новият закон въведе така нареченото надомно образование – децата вече могат да си седят вкъщи и да учат там, не е задължително образованието, седят си вкъщи, ние си ги учим и накрая на годината ги пращаме на изпит. Това обрича много браншове на глад за кадри, децата на малограмотност”, посочи Нинова.

Тя изтъкна изключителната отговорност на решенията, които ще се наложи да взимат бъдещите кметове и общински съветници, и не само в образованието. Педупреди, че другата сфера, по която кметовете и общинските съветници ще се налага да вземат важни за хората решения е здравеопазването. С новия закон за лечебните заведения се тръгва към приватизация на всичко останало общинско и държавно като лечебно заведение. „Това е втората вълна приватизация ”Костов”, реформата на Москов. Тоест предстои ни приватизация на общински и държавни болници и единственият орган, който може да се противопостави на такова нещо е Общинският съвет и кметът. Тоест пак отговорни хора, които да си държат за здравето на общината”, категорична е Нинова.

Във връзка с данъчната политика тя каза: „Сигурно чухте, че Горанов лансира един закон за доходите на физическите лица от 2016 г. Към 10-те %, които плащаме досега на държавата, нови 2 % към общините, тоест вдига се данъкът с 2% на населението, това е на доход на физическите лица от заплати, еднолични търговци, самоосигуряващите се лица – малкият и среден бизнес, бедните хора. Това в закона се възлага като решение на Общинския съвет и кмета – те могат да не го вземат. Има общини, които ще вземат такива решения и ще послушат централната власт – ясно е кои. Ние се стремим да подкрепяме хора, които ясно и категорично заявяваме, че няма да вдигат данъци и такси в общините, но затова ни трябва и мнозинство в Общинския съвет, разбира се, Общинският съвет да вземе такова решение.”

„Внушава се, че кметът трябва да е от централната власт, за да му се дават пари по проекти, но кметовете от централната власт ще въведат новия данък, ще си приватизират болницата, училището – централната власт е тяхна и знаете как там се взимат решенията. Ние търсим коректив на тези решения на централно равнище – кметове, които ще си запазят общинското образование, здравеопазване, данъчната политика на хората, затова търсим вашата подкрепа и се надяваме да я получим”, каза още Нинова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе