Корнелия Нинова:Кметовете са по-важни от депутатите и министрите, затова подкрепете Стефан Сабрутев - правилния кмет за Смолян

Корнелия Нинова:Кметовете са по-важни от депутатите и министрите, затова подкрепете Стефан Сабрутев - правилния кмет за Смолян

В докладите, изготвяни от специалистите за Консултативния съвет по национална сигурност към президента като първостепенна заплаха за сигурността на страната от 10 години се посочват бедността, катастрофата в образованието, влошаването на здравния статус на населението и като резултат от всичко това – демографският срив. И така, както 10 години го пишат хората, които разбират, така 10 години ние, политиците, не обръщаме внимание на тези четири теми, сподели пред аудиторията на смолянските интелектуалци народната представителка от БСП Корнелия Нинова. И четирите теми в голяма степен са от компетентността на кметовете, които разполагат с 96 правомощия. Според Корнелия Нинова кметовете са по-важни от депутатите и министрите, защото целият живот на хората минава през тях и през общинските съвети – битови проблеми, ток, вода, улици, детски градини, училища, висше образование, безработица, спорт, култура, всичко. Затова тя прикани смолянчани да подкрепят своите качествени кандидати за местна власт – Стефан Сабрутев и избраниците на левицата за Общински съвет така, както тя ги подкрепя, защото вярва в техните достойнства. Поставяйки за свой приоритет борбата с бедността, привличането на инвеститори, увеличаване на доходите на хората, Стефан Сабрутев осъзнато ще се бори с най-голямата заплаха за националната сигурност.

Но преди всичко депутатката призова хората да гласуват, защото, ако си останат по домовете без да отидат до урните, едно ограничено малцинство, и то не елитът на България, ще определи управлението на страната през следващите 4 години. Само нашата активност и силна гражданска позиция могат да гарантират на общините умни, подготвени, професионални кметове, но най-вече честни и почтени хора, каквито са нашите кандидати, заяви своята убеденост народната представителка от БСП на предизборна среща в Смолян с дейците на културата и просветата.

Имате изключително апостолска мисия в това време на липса на ценности, на опростачване на нацията и на тъмно бъдеще за децата ни, обърна се Нинова към присъстващите дейци на просветата. В основата на всички проблеми е образованието, образованието, образованието. Без възможности за достъпно образование се закриват училища, цели села и региони обезлюдяват. Ето ти миграцията и демографският проблем. Без образование няма икономика. Не мога да повярвам, че върнахме надомното обучение: ако детето изкара изпитите добре, ако не изкара – пак добре и по този начин ще се възпроизвежда неграмотно и неадекватно на икономическата среда поколение, без граждански ценности и обществена ангажираност. Не мога да повярвам, че наливаме средства в частните училища, където изпращат децата си тези, които могат да плащат по 3 900 лева такса за срока. Учениците в общинските и държавните учебни заведения ще бъдат ощетени, а тези училища все още гарантират на децата не само задължително образование, но и качествено. Това, което ни очаква в 2016 и следващите години е изключително тежко за децата и внуците ни. Как можем да се противопоставим, попита Корнелия Нинова и отговори: чрез повече леви кметове и повече лява политика. Според нея гаранции могат да се дадат, че няма да бъдат закривани общински училища, а те ще бъдат дофинансирани там, където социалистите имат общински кметове и мнозинство в общинските съвети.

В областта на културата – когато БСП е била в силна позиция, винаги е защитавала по-сериозното финансиране на културата. Тя припомни министерския мандат на проф.Стефан Данаилов. Винаги социалистите са отстоявали по-сериозното присъствие на културата не само в разписването на бюджета, но в живота на българина изобщо. Ако по-възрастното и средното поколение притежава по-стабилно естетическо възпитание, то младите от сутрин до вечер гледат долнопробни продукции от рода на „Биг брадър”, „Фермата”, сериали на елементарно равнище и това е „културната” среда, която оформя отношението им към изкуството и ги моделира като личности. Съвместната ни задача освен да развиваме културата е и да съхраняваме читалищата, в които младите да се срещат с истинските стойности и българските традиции. Ние трябва да създаваме условията, вие да го правите, каза Корнелия Нинова.

Правителството решава, вероятно от 2016 година, кметовете и общинските съвети да вдигнат данък общ доход с 2 процента, които да остават за общините, а 10 процента – за държавата. Нашите кметове и общински съвети категорично няма предприемат това – никакво повишаване на данъци и такси, не само за 2016 година, но и за целия мандат. Точно обратното, ще се стремят да намаляват таксите за детски градини, да подпомагат талантливи деца, да предоставят по-добри условия за млади семейства, за да ги задържат в регионите. Всичко това, което наричаме лява политика. Да подкрепим хората, които могат да я реализират, призова Корнелия Нинова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе