ГЕРБ качва, БСП пада, 5 партии влизат в 42-то НС

ГЕРБ качва, БСП пада, 5 партии влизат в 42-то НС

Оставката на Борисов е довела до консолидация сред привържениците на ГЕРБ и повишаване на мобилизацията им за гласуване. Това става ясно от проучване на социологическа агенция Алфа рисърч, проведено в периода 22-27 март 2013г. чрез 1050 ефективни интервюта.

Според него ГЕРБ бележи ръст от 1% спрямо януари и достига 21.9% подкрепа сред всички избиратели.

Бившите управляващи запазват добри позиции в по-младите и средни възрастови групи, в градовете със силни кметове и по-малките населени места, но са в отстъпление в областни центрове с тежки икономически проблеми и по-силни протести.

При БСП, обратното, е налице негативен тренд и поне за момента партията не извлича електорални дивиденти от социалното недоволство, изтъкват от „Алфа Рисърч". От там допълват, че социалистите бележат спад с 1.5% спрямо януари (до 17.4%), като мобилизират твърдите си симпатизанти, но не успяват да прибави нови.

Засега БСП губи в две посоки – първо, от центристките избиратели със средни и по-високи доходи, заети в частния сектор, които по всяка вероятност са притеснени от заявената политика за вдигне на данъци и осигуровки и второ, от най-нискодоходните групи, които все още остават пасивни, или се ориентират към нови протестни партии, поясняват от агенцията.

Според изследването на Алфа Рисърч подкрепата за Атака бележи значителен ръст и достига 5.5%, като това се дължи на съчетанието от радикализъм, национализъм и щедри социални обещания.

ДПС запазва обичайните в изследванията 4%-5%, както и висока мобилизация за гласуване, но като цяло е налице лек спад спрямо подкрепата му непосредствено преди парламентарните избори през 2009г.

При 55-57% изборна активност:

ГЕРБ 35-38%

БСП 30%

ДПС 10%

Атака 10%

ДБГ 4-5%

Сред губещите от протестите на гражданите е и Движение България на гражданите, като там се наблюдава спад от 1.7% спрямо януари. Сегашните 3.9% от всички избиратели й дават шанс за присъствие в следващия парламент, но кампанията ще е от ключово значение за партията на бившия еврокомисар.

Taка, ако изборите бяха днес, при около 55-57% избирателна активност (3 млн.500-600 хил.) ГЕРБ би могъл да достигне около 35-38% подкрепа от действителните гласове, БСП – около 30%, Атака и ДПС по около 10%, а ДБГ – 4-5%.

Изследването няма външен възложител. Реализира се със собствени средства на агенцията и се публикува на нейната интернет страница, уточняват от Алфа Рисърч. Подчертава се, че агенцията носи отговорност за данните и интерпретацията, публикувани на нейната страница, но не и за частично или манипулативно използване на тези данни.

Вирни се горе