Две глоби са наложени за нарушаване на Изборния кодекс

Две глоби са наложени за нарушаване на Изборния кодекс

Областният управител Недялко Славов издаде две наказателни постановления за издадени актове от Иван Тодоров Сивков – председател на ОИК в община Чепеларе за нарушаване на Изборния кодекс.

Нарушенията са извършени от Кирил Костадинов Кириев – кандидат за кмет на с.Хвойна, община Чепеларе. На 16 октомври той нарушава чл.183, ал.2 от Изборния кодекс, като е изготвил и разпространявал в с.Хвойна, община Чепеларе, агитационен материал под формата на брошура, която не съдържа задължителната информация „купуването и продаването на гласове е престъпление” , заемаща не по-малко от 10% от лицевата площ на агитационния материал, така както е предвидено в Изборния кодекс.

Вторият акт за установяване на административно нарушение срещу същото лице е във връзка с нарушение на чл.183, ал.4 от Изборния кодекс, съгласно който се забранява използването на агитационни материали, които застрашават живота и здравето на гражданите, накърняват добрите нрави, името и честта на кандидатите. Кирил Кириев е разпространявал агитационен материал, който съдържа нецензурни фрази и недопустими за предизборна кампания изрази, които нарушават добрия тон и са далеч от представите за толерантност.

Областният управител издаде наказателни постановления на нарушителя и наложи глоби в размер по 200 лв за всяко от нарушенията, установени и описани в актовете, издадени от председателя на ОИК в община Чепеларе.

Вирни се горе