Дора Янкова: Възраждаме здравеопазването в Смолянско, след безхаберието на ГЕРБ към здравето на Родопчани

Дора Янкова: Възраждаме здравеопазването в Смолянско, след безхаберието на ГЕРБ към здравето на Родопчани

Работещи болници и иновации в сектора, отчетоха депутат и министър на среща в Девин

Само за година изпълнихме поетите ангажименти пред родопчани в областта на здравеопазването. Това заяви зам.-председателят на Парламентарната група на Коалиция за България Дора Янкова, която посети Девин заедно с министъра на здравеопазването д-р Таня Андреева, за инспекция на болницата и среща с населението.

Янкова припомни, че преди година здравната картина в региона е била тотално отчайваща. Закрити три лечебни заведения, замразени реформи, амортизиращи се сгради, дефицит на специалисти, отчаяно население, чийто проблеми не се чуваха от тогавашното правителство. „Нашият основен приоритет бе да възстановим болницата в Девин, която вече работи. Така решихме една несправедливост за общините Девин, Борино и Доспат. 30 000 души бяха оставени на произвола на съдбата, защото ГЕРБ не се интересуваше от болката и мъката на хората, а затваряше болница след болница”, заяви Янкова. Тя уточни, че правителството на Орешарски е осигурило над 6 млн.лв. за подкрепа на общинските болници в страната, което значи лекарска грижа за хиляди хора.

Дора Янкова и министър Таня Андреева гарантираха пред жителите на Девин, че държавата ще продължи да помага, за да бъде завършен ремонтът на лечебното заведение и да заработи с пълен капацитет. В момента функционират две отделения – вътрешно с неврологичен сектор и детско. След приключване на ремонта на болничната сграда се предвижда да заработи и хирургично отделение. Плановете са да се възстанови капацитетът на болницата с общо 65 легла и да се работи по 11 клинични пътеки. До момента работа са започнали 11 лекари. Министър Андреева информира, че предстои да се закупят 60 нови линейки, с апаратура за телемедицина, с които ще бъде подменен автопаркът на „Спешна помощ” в страната. 10 от линейките ще са за Смолянска област, тъй като целта е да се обгрижават по –добре пациентите в трудно достъпни райони, тъй като те ще дадат възможност за директна връзка с големите лечебни заведения.

Министър Терзиева подчерта, че се работи за въвеждане на улеснени процедури за специализация на общопрактикуващите лекари под формата на дистанционна форма на обучение. Така те няма да напускат практиките и пациентите си, с което се решава един проблем.

Дора Янкова информира, че освен подкрепа за болниците в Девин, Златоград и Рудозем, които са общински, ще се надгради и МБАЛ- Смолян. Най-голямото лечебно заведение в Средните Родопи ще има отделение по инванзивна кардиохирургия, както и отделение за ендоскопска, безкръвна хирургия. Предстои и основен ремонт на още две отделения – детско и кардиологично.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе