Дора Янкова даде старт на обучението на медици в Смолян

Дора Янкова даде старт на обучението на медици в Смолян

42-ма млади родопчани получиха студентски книжки от Медицинския университет в София

Обучавайте се с любов и работете като медицински сестри с любов, защото нещата се случват само тогава, когато ги правим с любов. Това пожела Дора Янкова , водач на листата на Коалиция „БСП – лява България“ на първия випуск медицински сестри, които започнаха обучението си в Смолян на светлия празник Вяра, Надежда и Любов и св. София. Те ще получат бакалавърска степен и дипломи на най-престижното учебно заведение за медици у нас – Медицинския университет в София.

„Намерението ни е да имате по-голям статут като медици-професионалисти и да сте с по-добър портфейл. Повечето от вас може би ще се омъжат тук и ще останат, и ще си тежите на мястото“, каза Дора Янкова, която е моторът на проекта. Близо година като депутат от БСП тя организираше раждането на изнесеното обучение на сестри в Смолян, с безрезервното съдействие на министъра на образованието проф. Анелия Клисарова, на борда на директорите на МБАЛ „Д-р Братан Шукеров“ и на областната управа. Огромната предварителна работа, извършена от Дора Янкова и от болницата изненада и ръководството на факултета по обществено здраве към МУ-София. Те очакваха обучението в Смолян да стартира с около 20-25 студенти, а са издържали изпитите и са записани 42-ма високо мотивирани млади хора, в това число един младеж.

Проф. Цекомир Воденичаров, декан на факултета, и екипът му връчиха вчера студентските книжки на младите хора. „Дипломите на университета са признати в ЕС, а това означава и в света. Вярвам, че ще останете да работите тук и вярвам, че скоро ще настане времето, когато здравната ни система ще е истински реформирана“, каза професорът.

Решението е перспективно, каза Дора Янкова. Замисълът ни е да развием специалностите и с обучение на парамедици, кинезитерапевти, на специалисти по телемедицина и по здравен мениджмънт, каза Янкова. Двамата с професор Воденичаров заявиха, че е съвсем реалистично обособяването на факултет в Смолян на Медицинския университет в близко бъдеще.

Докато студентите получаваха своите книжки, Дора Янкова разговаряше тихо с д-р Георги Благоев, член на борда на смолянската болница. Спонтанно тя се изправи: „Знаете ли какво ми каза доктор Благоев току-що? “Само да завършат, всичките ще ги взема на работа.”

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе