Дора Янкова: Българите са русофили

Дора Янкова: Българите са русофили

България е в много сложна геополитическа ситуация и правителството на Орешарски успяваше да балансира в нея добре, но в последните два месеца има основания за притеснения, заяви Дора Янкова, водач на листата на „БСП – лява България“ в Смолянска област по време на среща с избиратели в с. Левочево.

„Развитието на процесите в Украйна е геополитика и опит за приобщаване на нови бивши съветски републики към НАТО и ЕС. Но когато целият ни народ има русофилски настроения, не може да му се налагат политически внушения, че Русия е агресор или да се очаква да одобри санкции срещу Москва. Това е сякаш опит да се върне времето на студената война“, заяви Дора Янкова. Тя се позова на експерти, според които геополитически интереси има и при „Южен поток“, който ставал разменна монета срещу евроатлантическото бъдеще на Украйна.

“В Украйна имаше прояви на бандеровщина, а това значи фашизъм. Не може Европа да толерира фашизъм, а наченки на това има в много европейски страни”, каза Янкова. В България има бази на САЩ, може ли заради едно прибързано политическо послание, какъвто беше проектът на служебния министър на отбраната да обявим Русия за заплаха за националната ни сигурност, да се изправим срещу братски народ, риторично попита Янкова.

Тя припомни и успешното овладяване на ситуацията с бежанците от страна на кабинета „Орешарски“. Това беше непозната за нас заплаха, за която не бяхме подготвени, за разлика от Гърция. „Гръцките служби имаха изпреварваща информация и властите бяха изградили защитни съоръжения по тяхната граница предварително и от там бежанци не идваха у нас. А великите ченгета Борисов и Цветанов, които гордо ходиха на двустранни и международни форуми в Турция, и ръководените от тях служби оставиха следващото правителство на Орешарски да се оправя в движение“, каза Янкова.

Купуването и продаването на гласове е престъпление.

Вирни се горе