Бойко Борисов: Утре или вдругиден ще депозираме оставката на този кабинет

Бойко Борисов: Утре или вдругиден ще депозираме оставката на този кабинет

„Утре или вдругиден, когато е първият работен ден, ще депозираме оставката на този кабинет”, заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след категоричната победа на ген. Румен Радев на президентските избори, съобщи бТВ.

„От резултатите на изборите става ясно, че всъщност управляващата коалиция няма мнозинство. И не само, че не могат да се направят реформите, а че дори и бюджета не може да се приеме”, допълни Борисов.

Премиерът очерта ново управляващо мнозинство с участието на БСП, ДПС, чийто избиратели са гласували за Румен Радев и ДСБ (защото заради тях избирателите в център-дясно се чувствали разделени).

„Ако искат мога да си направят правителство, защото някои ще кажат, че тласкаме страната към политическа криза. Точно обратното – има твърдо заявено ново мнозинство – БСП, ДПС, ДСБ и други. Могат спокойно да направят нов кабинет още в този парламент и да управляват две години”, допълни Борисов.

„Ние сме избирани досега и винаги сме се съобразявали с волята на народа. Затова поздравявам тези, които имат повече гласове от нас. Много е важно да се знае, че положихме огромни усилия. Държавата се управлява трудно, особено в тази тежка международна ситуация, която е в света”, каза Борисов.

„Новото мнозинство, което явно се показва и се надяваме тези, които са ни упреквали за задкулисие с ДПС сега да ни се извинят, защото на тези избори, на които неслучайно поставих и правителството като залог, знаех каква мощна подкрепа ще получа”, поясни премиерът.

„Ген. Радев може да не е ходил по партийните централи, но много хора са ходили – това е демокрацията”, каза още премиерът за гласовете, дошли от ДПС.

„За тези две години ние не можем да направим трети компромис. Преди две години го направихме. Нито се харесвахме с реформаторите, нито с Патриотичния фронт, нито с АБВ, но тогава след правителството на Пламен Орешарски ситуацията беше… знаете каква. Тогава ние поехме и две години изкарахме. Сег другите да поемат”, допълни премиерът.

„Сега ние сме опозиция по волята на народа”, каза Борисов.

„Националният референдум ясно показа, че над 3,5 млн. души желаят промяна. Аз мисля, че свикването на Велико Народно събрание е задължително. Явно е, че политическата класа в този вид и начин на управление нещо не е добре. Хората се чувстват неудовлетворени, голяма част от тях. Ще настояваме трите въпроса от референдума да влязат в сила и да станат закони”, каза още Борисов.

Премиерът добави, че от ГЕРБ ще подкрепят всяко едно решение на новото правителство, стига то да е правилно.

„Ние сме партия, която се учи от грешките си, поправяме ги, взимаме си поуки и искам дебело да подчертая – винаги съм бил част от народа и всеки сигнал го усещам с кожата си. Нещо не усещаме, което хората ни го подсказват. Най-демократичното и правилното, разбирам, ако сега нямаше мнозинство. Ако изборът беше на кантар с 1-2 процента разлика, да се срещаме, да търсим варианти. Категорична е победата на Радев, категорично е участието на ДПС в този вот, категорично е желанието на БСП да управлява. Категорично е срещу нас да застанат опозиция всички останали”, допълни Борисов.

Вирни се горе