Евакуират две семейства в Неделинско заради свлачище

Евакуират две семейства в Неделинско заради свлачище

Две семейства от махала Марамати в с. Гърнати, община Неделино, са евакуирани, заради опасността от срутване на къщата им, в следствие на свлачище.

Двуетажната къща е с напуквания по стените, като на места те достигат до 15 см, уточни кметът на община Неделино Боян Кехайов.

„Издал съм заповед за евакуацията на двете семейства, като те са от един род, а младите имат и две деца, които посещават детска градина. На този етап те са при близки, но сме им осигурили общински помещения, където могат да се настанят“, добави Кехайов.

Единият вариант е те да заживеят на този етап в бивше ученическо общежитие в Неделино, където условията са много добри, а другият – да се ремонтира общинска сграда в селото и да се настанят там. Все още багажа не е изнесен напълно, в момента семействата се грижат за това.

Свлачището, което е засегнало къщата, е старо, уточнява кметът. „Това е стар свлащищен процес, който е направен опит да се спре, като са отлети вертикални колони, но явно, че те не сработват и са нужни други подходи“, коментира Боян Кехайов.

Проблемите в общината със свлачища и наноси се възобновиха, след като в края на миналата седмица се изляха сериозно количество валежи над Родопите. „Близо 28 000 лв. ни бяха необходима само за средства, с които активизирахме тежката техника, с която разчиствахме наноси и свлачища. Имаше опасност от наводняване на домове, затворени бяха пътища, а няколко населени места бяха без ток“, коментира още кметът на община Неделено.

Вирни се горе