Епископ Арсений: „Страхът е липса на вяра в Бога!“

Епископ Арсений: „Страхът е липса на вяра в Бога!“

Това обобщи в проповедта си на храмовия празник в Смолян Знеполски епископ Арсений. Като викарий на Пловдивски митрополит Николай Негово Преосвещенство възглави св. божествената Литургия в катедрален храм „Св. Висарион Смоленски“ в Смолян в Деня на покровителя му 29 юли и 350-годишнината от неговата мъченическа смърт в името на Христа.

Епископ Арсений призова да се радваме, че бяхме удостоени заедно за принесем молитви и благодарности към Бога и неговите верни последователи през вековете, в случая св. свещеномъченик Висарион Смоленски. Наред с факти от живота на мъченика и посланието да пазим Христовата си вяра чиста, да имаме упование в завета на мъченика, който е опазил православни Родопите, епископ Арсений кратко, но силно разви като актуален факт в живота ни състоянието на страх. И ни посъветва да следваме примера на безстрашие в устояване на Истината и на добрия живот. Страхът прогонва душевния мир и ни прави слаби. Страхът в несигурно общество – за деца, за бъдеще, за прехрана, за болести и беди, страх от видими и невидими грехове, от социална несправедливост, напоследък и от вируси, ни прави немощни. И всичко това, „защото сме далеч от Бог, каза той, забравяме го. Страхът е липса на вяра. А Бог не ни е дал дух на боязливост, а дух на сила, любов и целомъдрие. Ние, съвременните чада, имаме нужда от благодатната помощ и застъпничество пред Бога на свети Висарион, и на всички светии, за да укрепваме.“

В празничното богослужение заедно с епископ Арсений участваха екип духовници от Митрополията, митрополитският хор „Св. апостол Ерм“ и представители на Смолянска духовна околия – секретарят на Архиерейското наместничество иконом Запрян Шиков, свещениците от Смолян Иван Марински и Васил Маджаров и протойерей Николай Рангелов от Момчиловци. Вътре в църквата богомолците бяха с предпазни маски, а столовете на определеното по наредбата разстояние, на входа имаше дезинфектанти, близките не се прегръщаха, както обикновено, за предпазване.

На празника в църквата дойдоха да засвидетелстват уважение зам.-областният управител Адриан Петров, зам.-кметът на Смолян Марин Захариев, председателят на Общинския съвет Венера Аръчкова, общински съветници, също с маски.

В края на богослужението епископ Арсений преподаде архипастирския благослов на Негово Високопреосвещенство Пловдивски митрополит Николай. Пожела на всички Божия закрила и любов в сърцата. На излизане от храма, хората се завтекоха да благодарят на епископа за идването му в Смолян и да си вземат благословия. Прозвуча празничен камбанен звън

Росица Примовска.

Вирни се горе