Епископ Антоний ще е новият европейски митрополит

Епископ Антоний ще е новият европейски митрополит

Константийският епископ Антоний и Месемврийският Яков успяха да съберат повечето от половината гласове на избирателите в Берлин, гласували за нов Западно- и Средноевропейски митрополит. Това е резултатът, въпреки намерението на епархиотите да подкрепят епископ Тихон, съобщава "Труд".Според запознати те са били убедени от организиралия избора митрополит Григорий, че за Тихон се пази друга катедра. По неофициална информация става дума за Варненска епархия.

Досегашният викарий на дядо Симеон Антоний се е състезавал с викария на Русенския митрополит Неофит Яков преди избора му за патриарх. Първият е получил 48 гласа, а вторият – 35.

Следващата неделя Синодът ще проведе т.нар. Каноничен избор, като очакването е да утвърди Антоний за нов европейски митрополит.

Антоний е ръкоположен за епископ от Пловдивския владика Николай. От юни 2010 г. е назначен за викарий на Западно- и Средноевропейския митрополит. Антоний осигури значителни гласове от Европа за избора на Неофит за патриарх, в който бе ангажиран от наставника си Николай.

Вирни се горе