ЕП прие новите правила за етикетите на текстилните продукти

ЕП прие новите правила за етикетите на текстилните продукти

Потребителите вече няма да бъдат изложени на риска да купуват без тяхно знание текстилни продукти, съдържащи естествена кожа или козина, предвиждат новите европейски правила за текстилните етиките. Те трябва да спомогнат и за по-бързото навлизане на пазара на нови тъкани и иновативни продукти. Комисията от своя страна трябва да представи до 2013 г. оценка на възможността за обозначаване на етикетите на страната на произход, което може да бъде съпътствано от законодателно предложение по въпроса.

Парламентът прие в сряда, 11 май, споразумението на второ четене относно етикетите на текстилните продукти, което беше постигнато със Съвета преди Великден. Преговорният екип на Парламента, оглавяван от Toine Manders (АЛДЕ, Нидерландия), успя да спечели важни отстъпки от страна на държавите членки по отношение на етикетирането на съставките от кожа и възможността за обозначаване на страната на произход.

Според новите правила, всяко използване на материали от животински произход трябва да бъде ясно упоменато на етикетите на текстилните продукти. Кожата често се използва за украса при относително евтини облекла и обикновено е трудно за потребителите да различат естествената от висококачествената изкуствена кожа. Поради това, етикетите на текстилните продукти, съдържащи материали от естествена кожа, трябва да обозначават наличието на “нетекстилни части от животински произход”, за да могат потребителите да ги разпознават. По този начин хората, страдащи от алергии, за които естествената кожа представлява потенциална опасност за здравето, ще бъдат информирани за наличието на подобни съставки.

В допълнение, Комисията трябва да изследва до 30 септември 2013 г. възможната обвързаност на алергичните реакции и химичните вещества (например бои, биоциди и наночастици), използвани в текстилните продукти.

Парламентът настояваше също така посочването на страната на произход да бъде задължително за текстилни продукти, които се внасят от трети страни. Срещу това предложение обаче се обявиха някои от държавите членки на ЕС, поради което, въпреки настойчивостта на депутатите, Съветът в крайна сметка отхвърли това предложение.

Все пак в окончателния текст на законодателството се иска Комисията да представи до 30 септември 2013 г. проучване относно приложимостта на схема за етикетиране, която да позволява пълно проследяване на произхода на текстилните продукти. Това проучване може да бъде съпътствано и от законодателно предложение по въпроса.

Проучването на Комисията трябва също така да разгледа и целесъобразността на законодателни предложения за въвеждане на хармонизирана система за етикетиране на указанията за поддръжка на текстилните продукти (в момента е доброволно), единна система за обозначаване на размера в ЕС, както и за посочване на алергенните вещества.

Същевременно, Комисията ще разгледа начините за прилагане на нови технологии, като микрочипове и радиочестотна идентификация, които да бъдат използвани вместо традиционните етикети за в бъдеще.

Приетите изисквания за задължително етикетиране в настоящия регламент няма да се прилагат за единични продукти, изработени от самостоятелно заети шивачи.

След приемането от ЕП, новите правила трябва формално да бъдат одобрени и от държавите членки. Новото законодателство ще влезе в сила 20 дни след публикуването му в Официалния вестник на ЕС. Въпреки това, за новите изисквания за етикетиране, като обозначаването на съставките от кожа, ще има преходен период от две години и половина, които да позволят на индустрията да се приспособи към новите правила.

Вирни се горе