Емил Кошлуков: Бойко засегна много интереси

Емил Кошлуков: Бойко засегна много интереси

Съпротивата срещу него ще обедини всякакъв вид обирджии на държавата, включително най-големите играчи. След 20 години в политиката Емил Кошлуков стана професионален телевизионер и тв продуцент. Седна на парливия стол, от който преди време се надигна водещият сутрешния блок на ТВ-7 Явор Дачков. Ето какво разказа той пред ШОУ:

  • Кажете нещо за Доган, това е телевизия, за която се твърди, че е близка до него…

  • Доган е вдъхновителят на най-крупната далавера в предишното управление – Цанков камък.

Осигури далавера за 500 млн. и си взе 2 млн. евро от нищото.

Да, ама нашият неподкупен съд се произнесе, че няма доказателства за неизгодна поръчка, няма конфликт на интереси. Светият дух е повлиял да се направи този проект, бе, той е лобирал за него, той е сключил договора, той го е анексирал, той е вдигнал два пъти и кусур цената му и той е прибрал парите в джоба си. Този проект е кражба за 200 милиона! Как става това? Всъщност половината от инвестиционните договори на предишното управление са анексирани във вреда на страната.

А ти що не ме питаш за висшия съдия Пенгезов примерно? Същият този, който се шири в царски палат срещу 900 лева наем, а продава собственото си жилище, че не харесвал комшията си. Хайде де, глупости на търкалета. На всичко отгоре не знаел, че невръстната му щерка е в УС на фирмата на хазяина си, притежаваща умопомрачително луксозно имение край Панчарево. Това е същата тази социално бедна 25-годишна юристка Анна, която получи райско кътче в Приморско. Баща й с особеното име пък е същият онзи съдия, който осигури пускането на Алексей Петров от ареста.

  • И докара безсъние на Бойко Борисов…

  • Ами! Алексей Петров е само бял кахър за Бойко Борисов. Той си има много по-големи, огромни проблеми, които може да го превърнат в мишена. Той си отвори толкова много фронтове, засегна толкова много интереси, обърка толкова много схеми и сметки. Аз

за пръв път виждам премиер, който да разпали толкова битки срещу себе си едновременно.

Преди време Костов написа Бяла книга за греховете на предишното управление, Панайотов написа Бяла книга за неговото, а Станишев и той прописа Бели книги и обеща да потърси сметка на царското управление. И какво? Нищо. Нито едно дело не беше заведено срещу предишните кабинети – всички се покриха взаимно. За тия 20 години България беше хиляда пъти ограбена и няма нито един осъден крупен бандит? Нито един!

  • Има един. Митьо Очите.

  • А, да, пардон. Само един-единствен… Впрочем, прав съм, няма нито един. Митьо Очите не получи присъда, а сключи споразумение и излежава присъдата си по плажове и заведения. Но да се върнем на въпроса. Бойко Борисов нищо не написа, но изкара веднага 50 дела, 150 факта за крупни далавери, 200 позорни договора и ги публикува, извади всичко това на бял свят. Показа българската Калифорния – визитката на българския позор. Показа снимки на огромни имения с басейни, незаконни имоти и т.н. Опитват се да го осмиват, че данъчните и МВР похарчили 10 млн. лв., за да се возят на хеликоптер, вместо да вземат наготово същите кадри от Гугъл Ърт. Първо, лъжат. Разходите са нищожни спрямо това, което откриха. Второ, направените снимки от хеликоптера имат доказателствена стойност, а ония, сателитните от компютъра, не струват пукната пара. Проблемът на Бойко е, че си създаде прекалено много врагове.

  • Но зад него стои народът, който адмирира борбата му с престъпността и корупцията?

  • На практика вече има и по-широка съпротива. Говоря за другите сфери. Да вземем образованието, БАН. За съжаление той си отвори фронт и тук. Разбира се, в БАН излязоха далавери – раздава за 60 стотинки имоти.

  • Ха!? Значи и “феодалните старци” според крилатата фраза на финансовия министър точат държавата. – Хубаво е Дянков да спре да вади крилати фрази. Може би е време да събира куфарите, тъй като неговата политика е най-проблемна за кабинета. Но когато казваме наука и образование, те също се оценяват, нали така? Аз не знам колко от учените в БАН имат публикации в международни издания и колко от тях имат международно признание. Колко от завършилите Софийски университет започват работа по специалността, какъв е рейтингът на СУ спрямо другите в Европа…

Заема “почетното” 777-о място в света,

а в Европа е в края на класациите. Апостолите на тази светиня, която държавата дотира, казват: ние не сме в състояние да се издържаме, много сме зле, трябва да стачкуваме. А в същото време какво образование дава СУ? Аз съм политолог и взех от студентите по политология програмата им. С потрес установих, че тези деца изучават 4 семестъра „История на политическите идеи”. Две години учат Платон. Абе на практика 4 години едно и също нещо учат. Те специалисти по гръцка лингвистика и антична философия ли ще стават, или съвременни политолози? И защо се получава така? За да не пенсионират професори, са ги набутали да продължат да преподават. Дъртите комунисти – идеолози на БКП, днес са преподаватели в Обединена Европа. Трябва да ги изритат всички до един, но те се крият зад автономията на университета. Има професори, които получават заплата, не стъпват на лекции по 6 месеца, асистентите им вземат часовете, а те обикалят България и правят пари. Ама заплатата им върви и имат години натрупани отпуски.

Така че като говорим за висше образование, защо не питаме – защо имаме 40 държавни университета, т.е. на държавна хранилка в страна от 6 милиона, след като една Германия или Австрия нямат толкова? Родната Алма Матер плаче за пари, а прави обществени поръчки и ти трябва да си купуваш хартия, тонер, химикалки само от една определена фирма, която ти ги продава двойно по-скъпо, отколкото на свободния пазар. Знаеш ли, че имаме общо над 240 000 студенти от 250 000 тийнейджъри. Това го няма никъде по света. Вярно, проблемите в здравеопазването са тежки, трябва да закриваме болници, понеже нямаме пари да ги издържаме, ама как така хоспитализацията се увеличи двойно. От 750 000 преди днес в болниците лежат 1,5 млн. Как така се разболяхме двойно? Естествено, че ги “разболяват” тези, които ги записват за хоспитализация, за да си вземат парите от Здравната каса.

  • Случайно ли Иван Костов има все по-голямо влияние над Бойко Борисов?

  • Виждате колко свои хора сложи Костов за зам.-министри и в администрацията. Неговата надежда е, че ако се срине ГЕРБ, ще се разчисти пространство за него. Костов си мисли, че десницата ще дойде при него. Смята, че избирателите ще си кажат – Бойко се провали, Костов излезе по-читавият, при него има една партия, я да идем при тях. Ако има някой, който трябва да бъде насърчаван и подкрепян, това е Мартин Димитров. Той израства като политик. Говори все повече и все по-смислено. Също критикува, но заема собствени и принципни, коректни позиции. Ако намери сили и кураж, има шанс да възстанови СДС.

  • А ДСБ?

  • Тези 80 000 гласа на ДСБ са необходими на Мартин. Има костовисти в страната и той ще трябва да приеме този факт, но Костов ще трябва да бъде един от всичките. Ако Костов и Мартин са разумни, може би в бъдеще заедно с ГЕРБ ще направят най-големия десен проект и това да бъде следващото управление. Мога само да добавя, че засега Бойко трябва да се примири и да изостави временно битките на някои от фронтовете, за да спечели приоритетните.

Едно интервю на Славей КОСТАДИНОВ

Вирни се горе