Елица Гигова представя в Смолян „Родопският свят на Николай Хайтов“

Елица Гигова представя в Смолян „Родопският свят на Николай Хайтов“

Изложбата-живопис на талантливата художничка е посветена на 100-годишнината от рождението на нейния именит дядо

Талатливата художничка Елица Гигова представя в Смолян своя самостоятелна изложба, посветена на 100-годишнината от рождението на нейния именит дядо големият български писател, публицист и родолюбец Николай Хайтов.

Изложбата се състои от 40 живописни картини, изпълнени в акрилна техника върху платно. Сюжети са взети от книгите на Николай Хайтов: „Диви разкази“ и „Шумки от габър“. Това са предимно пейзажи, свързани с любимата за писателя Родопа планина.

Докато Хайтов пресъздава планината и гората с живото си слово, то Гигова разкрива промяната на състоянията в природата чрез многообразието на цветовете, богатство на фактури и експресивна мазка.

В картините „Свечеряване“ и „Преди залез“ освен цветния заряд на хайтовия разказ са претворени и тези мигове преди скриването на слънцето зад баирите, в които могат да се уловят посланията на природата и завета на мъдреците към поколенията.

Осезаемо е присъствието на гората в творбите на Елица Гигова, защото тя, родена и израснала в нея се е сдобила със светоусещането на големия творец на словото Николай Хайтов.

За да усетиш душата на леса, трябва преди това да си изваял своята душа с творческа тръпка. За това ни говорят със свой глас картините: „Душата на леса“, „Към върха“, „Гора“.

Разходките на дядо и внучка край смолянското езеро са импулс за създаване на картините „Огледален свят“ и „Тишина“.

Присъстват и пейзажи от с. Косово, Загражден, Широка лъка и други родопски села, които са притегателна сила за творците. Възхищението на Николай Хайтов пред задълбочените търсения на Никола Гигов за Орфей, траките и писмеността е олицетворено в картините „Орфееви скали“ и „Към върха“ /Невястата/.

А преклонението на писателя пред неговите родители – Александър и Катина е разкрито в картината „Семейство“ чрез дълбоката истина, че и един чифт цървули са достатъчни в семейството, стига да има обич и разбирателство в живота.

Родопските властелини от едноименния разказ на писателя са пресъздадени като усещане за монументални силуети, подигащи небето, а силата им опираща в звездите.

За първи път ще бъдат показани в изложбата колажи, рисунки и мисли от Николай Хайтов върху листа от явровски габър, събран из местностите около родното село на писателя.

Изложбата на Елица Гигова отново ни прави съпричастни и с творчеството на академик Николай Хайтов и с вълшебния свят на магична Родопа. Ние го усещаме не само външно, но и дълбоко извътре и го прегръщаме с възхитени очи и с възродените си души.

Изложбата ще бъде открита днес, 15 юли, от 18,00 ч. в галерия „Петър Стайков“ в Смолян.

Вирни се горе