Елин Радев,кмет на Доспат: Бедственото положение в общината е поради бездействието на институции

Елин Радев,кмет на Доспат: Бедственото положение в общината е поради бездействието на институции

Кметът на Община Доспат инж. Елин Радев свика спешно Кризисният щаб към Общината във връзка с обявеното по-рано бедствено положение за Област Смолян от Областния управител. Кметове на населени места, представители на полицията, пожарната, В и К, Държавно горско стопанство, служители от Общинска администрация присъстваха на спешното заседание.

Кметът разпореди незабавно да се провери състоянието първо на общинската пътна мрежа за паднали дървета. От срещата стана ясно, че снегопочистващите машини са работили до 4 часа сутринта.

Наложително е спешно почистване на пътища и отстраняването на падналите дървета – като отсечката Барутин-Владово дере например. Оказа се, че там има много паднали дървета и движението е почти невъзможно. Отстранено е било и паднало дърво на пътя Доспат-Барутин. Кметът се ангажира, че лично ще провери състоянието на пътищата към 15 днес.

В шест часа са тръгнали и екипи на ЕВН. Оттам заявиха, че ще направят опити за пускане на ток от Девин. Но положението за съжаление е много динамично. Захранването сега е спряно, констатирано е за поне четири счупени стълба. Малка е вероятността днес да има ток, заявиха от енергоразпределителното дружество. Техните екипи ще се наложи да изправят стълбове.

На срещата се разбра, че трудно е придвижването до областният град Смолян. Призовават се жителите на Община Доспат да не предприемат пътуване, ако не е наложително.

В селата Късак, Црънча и Бръщен към момента има водоподаване, но то вече е намаляло. Там водата се осигурява чрез помпи. Кметът разпореди селските кметове да приканят населението да пестят водата, да не пускат чешмите да вървят безразборно.

Кметът на Црънча Юли Делибашев съобщи за активирало се свлачище в началото на селото.

Взето беше решение, цялата налична техника на фирмите, общината, В и К и горското стопанство да се ангажира в почистването на пътищата, в т.ч. и до клетките на мобилните оператори, за да се осигури комуникационна свързаност на населението.

На първо време следва да се осигури достъп до магазините, за да могат хората спокойно да се снабдяват с хранителни продукти. Изграден беше координационен щаб за разчистването на пътищата от паднали дървета и падналия сняг.

Всички отпуски на служителите, ангажирани в дейностите се съкращават. Работниците по населени места ще се ангажират в почистването на тротоарите.

За паднали дървета съобщиха и по пътя Доспат – Борино, в землището на община Доспат.

За сега пътя към Смолян е затворен, а към Гоце Делчев е проходим.

Бензиностанциите на територията на общината работят.

От пожарната съобщиха, че всички сигнали за изминалото денонощие са обработени и е реагирано по тях. Те предимно са се отнасяли за премахване на паднали дървета.

Утре ще стане ясно дали понеделник ще е учебен ден за учениците в Община Доспат, ще се следи обстановката и ще се реагира своевременно.

Кметът Радев обобщи, че основен проблем за създалата се ситуация е непочистената ивица около пътищата от дървета – сервитутитът около пътищата и електропроводите. Многократно съм пращал писма до АПИ и до Изпълнителна агенция по горите за предприемане спешни мерки за почистване на тези ивици. Резултат до момента няма, заяви Кметът на Общината. Недопустимо е десетки хиляди жители на няколко общини да остават без ток и вода и да се зстрашава живота и здравето на хората заради бездействието на институции, чието задължение е почистването на пътните сервитути по закон. Това се случва почти всяка година, каза още кмета Радев.

Радев разпореди кметовете по селата да проверят дали има бедстващи хора по населените места и се ангажира с оказване на съдействие и подкрепа, ако има нуждаещи се хора.

Водоподаването в Късак сега е на 60 процента, но ще намалява, съобщи Шабан Хърлов, кмет на селото. Кметът на Община Доспат осигури два агрегата които се доставят от София по спешност за ток за помпите за селата Късак, Црънча и .Бръщен. В противен случай освен без ток ще останат и без вода.

Вестник на Община Доспат!

Вирни се горе