Експерт: Заради дезинфектантите много хора са с екземи

 Експерт: Заради дезинфектантите много хора са с екземи

Заради прекалената употреба на дезинфектантите много хора в момента са с контактен дерматит. Това разкри в сутрешния блок на БТВ доц. Мария Стаева, началник на клиника по ”Алергология” в Александровска болница.

“Както дезинфектантите разрушават ликвидната обвивка на вирусите, така го правят и със защитната обвивка на нашата кожа. При прекалена употреба нашата кожа става много по-ранима и се получава така нареченият контактен дерматит. За съжаление сега доста хора имат този проблем. Абсолютно се увеличиха обажданията на пациенти с такива проблеми. Получава се изсушена кожа, екземи, дори до степен такава, че ръката да е с кръв, която започва да тече. Трябва да се вземат мерки по от рано. След като се ползват дезинфектанти, да се ползват и така наречените емолиенти – медицинска козметика, кремове, които да дадат мазнина и влага на кожата, кято всъщност й е отнета от използването на дезинфектанти. Това се прави малко след това”, каза тя.

“Голяма част от хората са доста стриктни, мажат се и затова видяхме пациенти с доста тежки последици – с груба и разкървавена кожа. Ръкавиците не трябва да се използват прекалено много, а само когато се налага, а не непрекъснато. В края на краищата те и нищо не вършат толкова, защото като почнеш да се пипаш с тях, същата работа. Може да доведе до гъбична инфекция”, коментира още специалистът.

Вирни се горе