Експериментална терапия срещу Ковид-19 постигна успех

Експериментална терапия срещу Ковид-19 постигна успех

Механизмът на лекарството се базира на блокиране на мястото, в което се свързва вирусът с клетките приемници

Нова терапия за инфекция със SARS-CoV-2 изработват учени от медицински колеж “RUSH” в Чикаго. Досега експерименталната терапия показва успех в лечението на болестта при лабораторни модели.

Най-честите симптоми при инфекция с вируса са повишена телесна температура, кашлица, задух, загуба на обоняние и вкус, болки в мускулите и др. Смъртността от вируса е около 4%, което го прави 10 пъти по-смъртоносен от сезонния грип, пише Puls.bg.

Въпреки че всички могат да бъдат заразени с вируса за по-възрастните и тези с придружаващи заболявания (астма, диабет, сърдечносъдови заболявания, обезитет и др.) вирусът носи по-сериозен риск и инфекцията често протича по-тежко.

Публикуваното в Journal of Neuroimmune Pharmacology проучване, посочва, че интраназалното въвеждане на специфичен пептид в модели ефективно намалява температурата, предпазва белите дробове, подобрява сърдечната функция и намалява цитокиновата буря.

Цитокинова буря е състояние, при което инфекция причинява обилно секретиране на възпалителни медиатори от различни клетки в кръвта. Голяма част от пациентите развиват състоянието. То уврежда собствени структури на организма и допълнително усложнява болестта, увреждайки белите дробове, сърцето и др.

Д-р Калипада Пахан, част от научния екип на университета, споделя, че лекарството може да даде начало на ефективна терапия срещу вируса, а разбирането на механизмите на болестта е от огромно значение.

Въпреки наличието на кортикостероиди, които повлияват цитокиновата буря, тяхната употреба води и до потискане на имунната система, което в случая също е неблагоприятно.

Механизмът на лекарството се базира на блокиране на мястото, в което се свързва вирусът с клетките приемници.

Вирусът, чрез своя Spike-протеин се свързва с ACE2 (Angiotensin-converting enzyme 2) за да проникне в клетката. Белтъкът в лекарството е хексапептид, отговарящ на ACE2-интеракционния домен за SARS-CoV-2 (AIDS) и предотвратява свързването на вируса.

Така нареченият AIDS-белтък инхибира само цитокините, произведени във връзка със спайк-протеина на вируса, но не намалява други имунни стимули, т.е. не намалява имунната функция на организма.

Въпреки наличните ваксини, е възможно вирусът да мутира и да приеме характера на сезонния грип, правейки ваксините ненапълно ефективни. В този сценарий ваксината ще трябва да бъде обновявана редовно.

Именно затова е нужно изработването на терапии, намаляващи възпалителните реакции, свързани с вируса, и подобряващи дихателната и сърдечната дейност.

Ако резултатите, показани в лаборатория се установят и при пациенти с доказана инфекция, това ще бъде огромна стъпка в хода на пандемията за човечеството.

Вирни се горе