ЕК ще предложи удържане на средства от кохезионните фондове при свръхдефицит

ЕК ще предложи удържане на средства от кохезионните фондове при свръхдефицит

Европейската комисия ще предложи днес да бъдат въведени нови по-строги мерки при нарушаване на бюджетните правила в еврозоната. Очаква се мерките ще включват удържане на плащания от кохезионните фондове на ЕС, включително на земеделски плащания, предназначени за страните нарушителки.

Настоящите правила също позволяват да бъдат удържани средства от кохезионните фондове, но на практика това никога не се е случвало. Източници на европейското издание EUobserver обаче посочват, че сега Брюксел се стреми към увеличаване на възможностите за налагане на финансови санкции, засягащи всички видове плащания от еврофондовете.

Според няколко източноевропрейски страни, начело с Полша, концентрирането на санкциите върху кохезионните фондове засяга несправедливо по-бедните страни от ЕС, защото парите от тези фондове са предназначени за развитие на най-бедните региони в ЕС.

Чрез включването на земеделските плащания, както и различните инструменти на структурните фондове, предложението на ЕК в голяма степен ще увеличи размера и обхвата на възможни глоби за държавите-членки, които нарушават Пакта за стабилност и растеж. Само агроплащанията са около 40% от евробюджета, който е на стойност 120 млрд. евро на година.

Пактът налага ограничения на дефицита, който не трябва да надвишава 3% от брутния вътрешен продукт (БВП), а дългът не трябва да бъде повече от 60% от БВП. И двете ограничения обаче бяха нарушени от много страни от ЕС още преди настъпването на глобалната финансова криза.

Еврокомисията вероятно ще предложи въвеждането на “процедура за свръх дълг”, подобна на настоящата “процедура за свръхдефицит”. Тя ще включва предложения от страна на Брюксел как държавите да намалят нивата на дълг.

Предложението на ЕК се очаква да включва и няколко макроикономически показатели, като например развитието на заплатите. Тези показатели ще бъдат използвани за наблюдение на националното ниво на конкурентноспособност. Страните, които не изпълняват критериите в макроикономическата област, също могат да получат финансова санкция.

ЕК възнамерява да представи официално законодателно предложение в тази област през септември, като по този начин ще превърне предложените по-строги бюджетни мерки в еврозакон.

Вирни се горе