Джамиите отварят от днес с петъчна молитва

Джамиите отварят от днес с петъчна молитва

Главният мюфтия д-р Мустафа Хаджи издаде заповед до всички районни мюфтийства за нормалното функциониране на джамиите и месджидите на територията на Република България поради изтичане на извънредното положение, съобщиха от Пресцентъра на Мюфтийството.

Всички джамии и месджиди ще се открият от 15 май 2020 година с петъчна молитва при спазване на нужните условия, валидни до отминаване на опасността от заразяване с COVID-19: дезинфекцират преди и след молитвата, не се препоръчва използването на местата за ритуално измиване, проповедите ще бъдат с максимално кратко съдържание, няма да се допуска влизането без предпазна маска, ще се спазва социална дистанция между кланящите се от метър и половина. Не се препоръчва ръкуването и прегръщането след молитвите.

Хронично болни, хора в рискова група и със слаб имунитет да не посещават джамиите, препоръчват от Главно мюфтийствто. Да не се организират масови религиозни мероприятия като ифтар, мевлид, мукабеле, никях, сюннет и др. Препоръчва се байрам (празничен) намаз да се изпълнява на открито място.

Вирни се горе