Двегодишната давност за ползването на платения отпуск в ход от тази година

Двегодишната давност за ползването на платения отпуск в ход от тази година

Двегодишната давност за ползването на платения отпуск ще важи за отпуските от тази година, давностният срок не е за стари отпуски. Това обясни на пресконференция днес социалният министър Тотю Младенов, предаде БТА.

Почивката ще се губи след изтичането на две години от годината, за която се полага. Давността не засяга неизползваните почивни дни, натрупани до края на юли тази година, когато промените в Кодекса на труда влязоха в сила.

“Удовлетворени сме, че Конституционният съд на практика потвърди нашите усилия да сложим ред веднъж завинаги с това хората да си ползват отпуските и да няма пречка от работодателите за това”, заяви Младенов. Той допълни, че що се отнася до решението на КС за другите разпоредби, от министерството не желаят да ги коментират и ги приемат такива, каквито са.

Вицепрезидентът на КНСБ Николай Ненков посочи, че не трябва да се допуска съдебни състави да се объркват за давностния срок, необходимо е ясно да се посочи, че е оттук нататък, а не за стари отпуски. По думите му няма да бъдат губени права със задна дата.

Конституционният съд отмени текста от Кодекса на труда, с който се предвижда натрупаните отпуски до 2010 г. да могат да се ползват само до края на 2011 г., след което да “изгарят”. Според съдиите обаче текстът, с който се въвежда 2-годишна давност за ползването на платения отпуск, не противоречи на конституцията.

Вирни се горе