Две компании от област Смолян са отличени с годишни награди за постижения в минната промишленост

Две компании от област Смолян са отличени с годишни награди за постижения в минната промишленост

Областният управител беше официален гост и на националното отбелязване на професионалния празник на заетите в минно-суровинната промишленост, който се проведе в София.

Организатор на честванията е Българската минно-геоложка камара с председател проф.Николай Вълканов. Събитието бе уважено от Министърът на енергетиката Теменужка Петкова и Министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, проф.Любен Тотев – ректор на МГУ " Св.Иван Рилски" и председател на Съвета на ректорите, ръководители на предприятията от сектора, представители на държавната администрация, синдикати и работодатели, дипломати от мисиите у нас, областни управители и кметове от миньорски общини и региони, учени, ветерани и студенти. Поздравителни адреси бяха прочетени от името на Президента на РБ Румен Радев и Министър-председателя Бойко Борисов.

По традиция, на празника се връчват годишните награди за постижения. Сред отличените са две компании от региона- "ГОРУБСО Мадан"АД и "Рудметал"АД, наградени съответно за ръст в производствените резултати и иновации в производството.

Минният отрасъл е важен за българската икономика, заетите в него са над 24 000 души, а секторът формира 4% от брутния вътрешен продукт на страната и е фундамент за развитието на много съпътстващи дейности. В област Смолян заетите са над 2000 души в общините Рудозем, Мадан и Златоград.

Вирни се горе