Два сайта ще информират обществеността за проектите в община Мадан

Два сайта ще информират обществеността за проектите в община Мадан

Във връзка с изпълнението на проектите „Осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез прилагане на мерки за енергийна ефективност в МБАЛ “Проф. Д-р К. Чилов” и „Осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в ОДЗ “Елица” – гр. Мадан и СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Върбина, община Мадан” са създадени два уеб сайта. На тях вече се популяризират дейностите по проектите, напредъкът по тяхното изпълнение, новини, събития, снимков и видеоматериал.

По първия проект са предвидени строителни дейности по подмяна на осветлението в болницата; подмяна на водогрейни котли; цялостна подмяна на вътрешноотоплителната инсталация, както и подмяна на циркулационните помпи.

По втория проект основно строителните дейности са свързани с осигуряване на по-добри условия, модерна и уютна среда за обитаване, чрез изграждане на високоефективни отоплителни системи и увеличаване дела на енергията от възобновяеми енергийни източници в три образователни сгради на територията на общината:

  • ОДЗ “Елица” – гр. Мадан – двете сгради (Блок “А” и Блок "Б");

  • СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Върбина.

В ОДЗ „Елица“ ще бъде подменен стария нафтов котела с два нови за всяка сграда, работещи с биогориво-пелети, ще се реновира вътрешната отоплителна инсталация, както и инсталиране на соларни системи за битово гореща вода в сградите (за всяка сграда по 3 бр. слънчеви панели).

С осъществяването на проекта в СОУ “Св. Св. Кирил и Методий” – с. Върбина, също ще бъде инсталирана соларна система за БГВ, старият нафтов котел, ще бъде заменен с нов на биомаса, както и подмяна на циркулационната помпа.

В следствие на реализираните по проекта интервенции ще се намалят действително необходимите разходи за отопление на сградите.

Програма BG04 „Енергийна ефективност и възобновяема енергия“ се финансира от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 (ФМ на ЕИП) въз основа на подписан меморандум за разбирателство между Република България и Кралство Норвегия, Исландия и Княжество Лихтенщайн. Тя обхваща две програмни области „Енергийна ефективност“ (Програмна област 5) и „Възобновяема енергия“ (Програмна област 6) на Европейското икономическо пространство (ЕИП) и е одобрена на 20 декември 2012 г.

Линкове към новосъздадените сайтове по програмата:

Линкове към новосъздадените сайтове по програмата:

  1. http://madan-norway.eu/

  2. http://madan-norway.info/

Вирни се горе