ДСБ: Кабинетът готви ”мащабни кражби” в енергетиката със заем от 1 млрд.

ДСБ: Кабинетът готви ”мащабни кражби” в енергетиката със заем от 1 млрд.

Лидерът на ДСБ Радан Кънев обяви, че управляващите подготвят мащабни кражби в енергетиката с актуализацията на бюджета и с намерението си да вземат заем от около 1 млрд. лева. Според тъмносините подобен заем е необясним и неаргументиран.

“Докато протестираме, се подготвят мащабни кражби чрез актуализиране на държавния бюджет в полза на енергийната мафия в България”, каза Кънев.

Вчера премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Петър Чобанов обявиха независимо един от друг, че се налага ремонт в бюджета поради риск от по-малко приходи в размер на над 1 млрд. лв.

Кабинетът предвижда да емитира нов държавен дълг.

Министърът на енергетиката в служебното правителство Асен Василев пък обяви, че за да падне цената на тока с 5%, както се очаква, са нужни 200-300 млн. лева, “някъде от системата”.

“С предвидения заем правителството на Пламен Орешарски ще нанесе финансов шок, това е най-голямата дългова порция, която ще ни се сервира от 10 години насам”, заяви Димитър Бъчваров, член на националното ръководство на ДСБ.

От партията не приемат оправданието за около 1 млрд. лева по-малко очаквани приходи и искат отговор защо се предвижда подобен спад.

“Премиерът дължи отговор какво е станало, че се налага този драматичен обрат”, допълни Бъчваров.

За това алармираха и експерти от “Отворено общество” и ИПИ.

Вирни се горе