”Дойче Веле”: Скъпи балове в бедна България

”Дойче Веле”: Скъпи балове в бедна България

В най-бедната страна от ЕС една от улиците пред гимназия в София се оказва прекалено тясна, за да побере всички луксозни автомобили.

Ромският оркестър свири, а превъзбудените абитуриенти изброяват годините в училище от първи до 12-ти клас. Тази картина на завършващи училище млади хора може да се види навсякъде в България, коментира в свой репортаж “Дойче веле”.

Независимо от икономическата криза абитуриентите пристигат на бала си с лимузини и джипове. И ако семейството не разполага с такава кола, то я взема под наем. Една пета от населението в България живее под границата на бедността, но за абитуриентите се купува само най-скъпото. На практика всички желания на 18-годишните се изпълняват. Абитуриентът бива глезен с най-голямата кола, с най-добрия ресторант, най-новия хотел и най-екстравагантните дрехи. За някои се организират дори екскурзии в съседните Турция и Гърция.

Родителите се бъркат дълбоко в джоба, макар да са заплашени от безработица. Някои майки признават, че са дали 2 000 лева за рокля и аксесоари. Сумата е равна на три учителски заплати в държавните училища. Празничният маратон започва по обедно време у дома. Кайо, който е абитуриент от София, празнува дори два пъти: първо с роднини, после с приятели. И докато гостите си похапват от луксозно наредената шведска маса със сандвичета и сладкиши, Кайо се приготвя за бала. За пръв път в живота си момчето облича елегантен костюм. И всички се чудят колко мъжествен изглежда Кайо изведнъж. Време е да се направят снимки и да се доведе съученичката, която ще бъде дамата на Кайо за абитуриентската вечер. До дома й, където също има парти, младежът пътува с колата на чичо си – американският джип е украсен с цветни балони.

Срещата с останалите абитуриенти е на паркинга на един супермаркет, където идва и класната им. Автомобилното шествие се отправя към гимназията и предизвиква навсякъде задръствания. “Човек само веднъж е абитуриент” – гласи девизът, който оправдава всички разходи. С двестата лева, давани за самата абитуриентска вечер, пенсионерите в България живеят цял месец.

И въпреки икономическата криза се стига до още по-големи крайности – дори 6-годишни момиченца се обличат като “абитуриентки”, за да отпразнуват с родителите си завършването на детската градина в резервиран специално за случая ресторант. Същинският абитуриентски празник започва вечерта със снимки в двора на училището, където се носят уханията на скъпи парфюми. След това автомобилната колона се отправя към ресторанта, където младите хора могат да се забавляват най-после без родителите си. Облечените в западни дрехи абитуриенти са магнетично привлечени от ориенталския кючек. Рано сутринта, след бурна нощ в дискотеката, те щурмуват входа на училището. Мнозина все още не знаят накъде да поемат – шансовете за образование и работа не са никак розови…

Вирни се горе