Доц.д-р Андрей Кехайов официален гост и наблюдаващ 209 – та Сесия на Съвета на Световната Медицинска Асоциация

Доц.д-р Андрей Кехайов официален гост и наблюдаващ 209 – та Сесия на Съвета на Световната Медицинска Асоциация

Доц.д-р Андрей Кехайов официален гост и наблюдаващ 209 – та Сесия на Съвета на Световната Медицинска Асоциация, Рига, Латвия, 26 -29 април 2018 г.

По лична покана на Главния Секретар на Световната Медицинска Асоциация – Д-р Отмар Клойбер, Доц. Д-р Андрей Кехайов – Президент на Югоизточно- Европейския Медицински Форум е българският участник в редовната 209 –та Сесия на Съвета на Световната Медицинска Асоциация, която се открива на 26.04.2018 г. в Рига, Латвия. Дневният ред на сесията включва пленарни заседания на Съвета на СМА и работни срещи на Комитета по финанси и планиране, Комитета по социално-медицински въпроси и Комитета по медицинска етика. Всеки един от Комитетите ще представи доклад за извършените дейности през 2017 година. През първия ден на Сесията, Комитета по Финанси и планиране представи финансовият отчет на СМА за 2017г. и подложиха на гласуване датите и градовете, в които ще бъдат проведени 72та Генерална Асамблея през Октомври 2021 г. и 218та и 221та Сесия на Съвета на СМА съответно през април 2021г. и април 2022г.,,Миграцията в здравеопазването“, ,,Здравето и Околната среда“ са още няколко от темите засегнати през първия ден. Представители на Израелската медицинска Асоциация засегнаха въпроса за нуждата от установяване на регулация относно Медицинския Туризъм в световен мащаб и представиха предложението си, което бе прието от делегатите. ,,Равенството между половете в медицината“ се превърна в заглавие на изявление на СМА, което ще бъде направено обществено достояние след края на сесията. През следващите заседания ще бъдат обсъдени въпроси свързани с професионалната автономия на лекарската професия и самоуправлението на лекарите, медицинската етика и морал на медицинската професия, както и причините водещи до терапевтичен аборт.

В рамките на събитието Доц. Андрей Кехайов ще проведе двустранни срещи с ръководството на Световната Медицинска Асоциация в лицето на Президента – д-р Йококура и Главният Секретар – Д-р Отмар Клойбер, с Президента на Постоянния Комитет на Европейските лекари – Д-р Жак де Халер, с представители на Европейския Форум на Медицинските Асоциации и с участващите в заседанието ръководители и членове на медицинските асоциации от Европа, САЩ, Русия, Китай и др.

Вирни се горе