Доц. Чорбанов: В България над 50% са минали през коронавируса

  Доц. Чорбанов: В България над 50% са минали през коронавируса

Всички здрави хора би трябвало да прекарат коронавируса

„Броят на децата, починали от коронавируса в цяла Европа, се брои на пръсти”, коментира пред NOVA доц. Андрей Чорбанов от Департамента по имунология в Института по микробиология към БАН.

Той посочи, че идеята децата да носят маски в междучасията е абсурдна.

„Не смятам, че междучасието в училище е един по-рисков фактор, от всичко, което те ще направят след училище”, заяви Чорбанов.

„Болни деца няма или почти няма. Има позитивни, те не са болни. Това е много различно от ситуацията с грипа, който поразява масово децата и води до много по-тежко заболяване сред тях и следователно е доста сериозен риск”, каза Чорбанов.

Той счита, че ако още в началото са били изолирани само рисковите групи, а при останалите е нямало ограничения, е щяло да има бърз пик и след това заразата да отшуми.

„Факт е, че процентът позитивни случаи от броя тестове се запазва с малки флуктуации от април насам”, посочи Чорбанов. Той смята, че голяма част от населението вече се е сблъсквала с коронавируса.

„Може би 50% са преминали. Но тук не става дума за позитивни. Огромен брой хора, през които е преминал коронавирусът, никога няма да бъде доказано, че са позитивни”, смята Чорбанов.

„Всички здрави хора би трябвало да прекарат коронавируса, защото само така те няма да бъдат потенциални вирусоносители и да заразят рисковите групи. Рисковите групи – възрастни и хронично болни, категорично трябва да се пазят”, смята доц. Чорбанов.

Вирни се горе