Дора Янкова решава проблемите с водоснабдяването на маданското село Боровина и достъпът до населеното място

 Дора Янкова решава проблемите с водоснабдяването на маданското село Боровина и достъпът до населеното място

Дора Янкова обеща подкрепа за водоснабдяването на маданското село Боровина. Смолянският депутат от Коалиция за България уважи традиционният курбан за здраве и плодородие, който жителите дават всяка последна неделя на месец май, събирайки стотици жители и гости от всички смолянски общини.

Заради липсата на централизирано водоснабдяване селото изпитва сериозни проблеми с недостига на вода, особено през лятото и есента, като освен воден режим има редица семейства, които карат без вода, понякога цели месеци. Всяко домакинство само търси начин за снабдяване с живителна течност от различни източници, някои от които на 4-5 километра от селото. Янкова подчерта, че със средства от Програмата за развитие на селските райони, Министерството на регионалното развитие и благоустройството, както и с подкрепата на община Мадан ще се реализира проекта за централно водоснабдяване на Боровина, който отлежава с години. Той предвижда захранване с вода от извори с постоянен и висок дебит, помпена станция, два водоема и водопровод с дължина около 5км., което ще позволи да се гарантира достатъчно вода за населеното място. Паралелно с това ще се изгради и вътрешна водопроводна мрежа, каквато в момента няма. Янкова препотвърди ангажимента си да съдейства и за ремонта на пътя Боровина – Катраница, който е от изключително значение за жителите на двете селища. Депутатът припомни, че в мандата й като кмет на община Смолян е асфалтиран пътя Ряка – Катраница, като остават още 4 километра до село Боровина, което ще съкрати пътя до областния център Смолян.

В маданското село Дора Янкова разгледа Основно училище „Васил Левски”. Тя увери, че за Коалиция за България образованието ще бъде приоритет и гарантира по-голяма подкрепа за малките училища. „Знаем, че за всяко село най-важно е училището, затова ние ще запазим и стимулираме учебните заведения”, увери народният представител.

В Боровина Янкова бе придружена от общинският председател на БСП- Мадан Мария Близнакова и общинските съветници от левицата – Милко Гавазов и Орлин Карамфилов. Янкова поздрави кметът на селото Десислава Чернева, както и секретарят на община Мадан инж. Николай Благоев, уважил курбана. В Боровина тя се ръкува с десетки симпатизанти, отчитайки подкрепата на селото на изминалите избори. Тя пожела на всички здрава и плодородна година.

Вирни се горе