Дора Янкова: Полагаме усилия до края на годината Смолян да има онкоцентър

 Дора Янкова: Полагаме усилия до края на годината Смолян да има онкоцентър

До края на годината онкоцентърът в Смолян може да заработи. Това стана ясно след среща на депутата от Коалиция за България Дора Янкова, с министъра на регионалното развитие Десислава Терзиева и екипът й, във връзка с проекта, който се бави повече от 3 години.

Янкова посочи, че има възможност проектът за специализирания медицински център да се размрази и да се довърши. „От справката на Министерството на регионалното развитие стана ясно, че по Гръцкия план за развитие на Балканите, от където се финансира онкоцентъра, има 2 млн.евро”, заяви Янкова.

По думите й предстоят административни процедури между Министерството на финансите и правителството на Гърция, в които тя ще се включи активно в качеството й на член на Парламентарната група за приятелство с южната ни съседка.„Имаме подкрепата на министър Терзиева и на правителството, за да завършим центъра и той да заработи”, каза още народния представител.

Дора Янкова изтъкна, че подобно медицинско заведение е особено необходимо на Смолянска област, тъй като заболеваемостта от онкологични заболявания е много висока. В момента всички, страдащи от коварното заведение се лекуват в Пловдив, което освен допълнителни разходи, носи и неудобство от пътуване.

„Онкоцентърът ще подкрепи много наши съграждани, тъй като ще даде възможност за лечение и консултации на място, което е голяма социална и здравна подкрепа за родопчани”, категорична бе Дора Янкова.

В понеделник народният представител ще проведе работна среща с кмета на община Смолян за координиране на общи действия.По проекта вече е доставено ценно медицинско оборудване. Нужни са ремонтно –строителни дейности за довършване на предвидената сграда и нейното обзавеждане и дооборудване.

Вирни се горе