Дора Янкова оглави предизборният щаб на БСП- Смолян

Дора Янкова оглави предизборният щаб на БСП- Смолян

Дора Янкова оглави предизборният щаб на БСП- Смолян, социалистите с програма за нова социално-икономическа политика в региона Областният съвет на БСП- Смолян проведе традиционното си заседание. Членовете на областния съвет разгледаха актуални въпроси за партията и региона на Смолян. На заседанието бяха приети правила за организацията и работата на Областния съвет, съгласно Устава на партията. Беше анализирана социално-икономическата и политическа обстановка в общините в областта, за която докладваха председателите на общинските организации на БСП. При направеният анализ се констатира, че социалната обстановка в десетте общини е изключително тежка, безработицата е голяма, и че се разчита единствено на програмите за временна заетост, които на този етап немогат да решат проблема с бедността на населението. Социалистите изразиха сериозна тревога от законовия регламент, приет от ГЕРБ, който лишава работещите в момента по Програма „Развитие” следващите три години да се включват в програми за временна заетост и да получават държавни помощи. При анализа се открои още един социално значим проблем –здравните заведения, по-специално болниците в Девин и Мадан. Отчетено бе, че правителството на ГЕРБ и политиката на местния депутат д-р Даниела Дариткова ще задълбочат кризата в здравеопазването и проблемите на болниците в региона. След Девин, врати могат да затворят и болниците в Мадан и Златоград. Ако се реализира проекта девинската болница да стане филиал на МБАЛ- Смолян, това неминуемо ще доведе до финансови проблеми за областното здравно заведение. ГЕРБ демонстрира през трите години отношение само към многопрофилните, университетски и частни болници, заявяват социалистите, а изцяло са абдикирали от общинското здравеопазване, оправдавайки се с местните власти. Социалистите заявяват, че здравеопазването е конституционно право и българската държава трябва да го гарантира и се питат, (какво ) прави мажоритарният депутат? Дали и как защитава родопчани?

Друг проблем, който се очертава, като неблагоприятна тенденция, е ликвидирането на малкия, среден и семеен бизнес и затрудненията на част от по-големите фирми. Не случайно закриването на близо 10 000 работни места в областта за последните три години е в пряка връзка с финансовата и икономическа политика на ПП ГЕРБ.

В заключение се направи извода, че е необходима промяна в името на по-добрия живот на хората от Родопския край, и че това може да се постигне с (отстраняването)на ГЕРБ от власт, която партия използва властта, както за икономическа принуда, така и за политически натиск. Като пример в това отношение бе посочен традиционният празник на Доспат и провеждането му под политическият етикет на ГЕРБ, т.е. изцяло политизиран.

На заседанието се създаде и Предизборният щаб на БСП- Смолян за парламентарните избори през 2013г. Той ще се оглавява от областният председател на партията Дора Янкова.

Вирни се горе