Дора Янкова: Новият Изборен кодекс гарантира прозрачност на вота

  Дора Янкова: Новият Изборен кодекс гарантира прозрачност на вота

150 предложения на граждански организации са залегнали в новия изборен закон

Новият Изборен кодекс гарантира прозрачност и доверие на вота. Това заяви в предаването „Неделя 150” на БНР депутатът от Коалиция за България Дора Янкова- зам.-председател на ПГ на левицата.

Тя подчерта, че основната цел на Изборния кодекс е да даде изборната технология и да гарантира доверието в резултатите. „Така написан и гласуван, кодекса дава прозрачност и ясни правила за гласуване, категорична бе Янкова.

Тя подчерта, че в изборните правила на 100% няма как да има нещо радикално. „Основното, което променихме е, че на изборите партиите и гражданите ще имат доверие в резултатите”, заяви Дора Янкова.

Депутатът припомни, че четири месеца временната парламентарна комисия, изготвяща кодекса, е дебатирала с гражданските организации. В тази връзка са приети и разписани 150 предложения на организациите. „Обществото нямаше доверие в стария закон за изборите, защото хората искат прозрачност, дори обществения съвет го отрече”, каза още Янкова. Според депутатът Изборния кодекс дава възможност на гражданите да участват в изборите. Избирателните комисии ще са под граждански контрол по време на целия изборен процес. Хората с увреждания ще могат да ползват допълнителни улеснения. Гарантирани са медийни пакети и за извънпарламентарните партии, което ще позволи на по-малките партии да имат достъп до обществените медии за агитация.

Според червената депутатка партийните проблеми няма как да се решат с Изборния кодекс. „Ние дадохме възможност за преференциален вот и така всеки гражданин ще може да подреди своя партиен фаворит. Отговорност на партиите е в листите да попаднат хора, които имат нужните качества и се ползват с доверието на обществото”, категорична бе Янкова.

Тя подчерта, че президентът Росен Плевнелиев не би трябвало да наложи вето на Изборния кодекс. По думите й президента е имал възможност през последните 4 месеца да следи как се създават изборните правила. Това е най-дълго обсъждания закон, с участието на гражданското общество, експерти и политици. „Г-н Плевнелиев се намеси в изборния процес с инициативата за референдум. Ще изчакаме неговата реакция по отношение на Изборния кодекс”, заяви Янкова.

Вирни се горе