Дора Янкова и областният управител на Смолян подкрепиха фестивал за развитие на еко и здравният туризъм в Родопите

 Дора Янкова и областният управител на Смолян подкрепиха фестивал за развитие на еко и здравният туризъм в Родопите

Смолянският депутат от Коалиция за България Дора Янкова, областният управител инж. Димитър Кръстанов и общинският съветник от БСП- Смолян Рабие Кьосева бяха специални гости на фолклорно надпяване „Изворен глас” в смолянското село Смилян, което е домакин на първия по рода си Фестивал на дивите цветя. Самодейни състави от селищата в горното поречие на река Арда, село Момчиловци и др. се състезаваха с традиционни песни и танци, като жури със специалното участие на проф. Милчо Василев – директор на Музикалната академия за музикално, танцово и изобразително изкуство – Пловдив, смолянският хореограф Тома Карапаунов и световноизвестният гайдар Петър Янев, оценяваше изпълненията.

Янкова приветства жителите и гостите на село Смилян, ръководителите на проекта и всички самодейци. Народният представител подчерта, че това е празник на Родопите, защото проекта в продължение на 10 дни е показал гордостта на планината – биологичното разнообразие, възможностите за екотуризъм, кулинарното и билково богатство, гостоприемството и трудолюбието. „Проявите обединиха региона, като дадоха заявка и за много нови форми на туризъм, което е от особено значение за Смолянска област”, подчерта Янкова. Тя добави, че фестивалът трябва да стане традиционен, като привлича все повече туристи и популяризира красотата на Родопите и възможностите за екотуризъм.

Областният управител инж. Димитър Крастанов отбеляза, че фестивалът утвърждава и популяризира родопския фолклор и културното богатство на планината. „Великолепието на фолклора ни обединява, сплотява. Фестивалът още веднъж показа, че родопският бит и култура са бисер в съкровищницата на националната култура”, заяви инж. Кръстанов. Той увери, че ще подкрепи фестивалът да се провежда ежегодно, защото така се възпроизвежда и предава от поколение на поколение трупаното от нашите деди. Губернаторът на Смолян изтъкна, че това е начинът за развитие на екологичния и здравословен туризъм.

Дора Янкова дари средства за закупуване на нови носии на клуб „Хоро” в село Смилян. Тя се включи и в ателието за изработване на традиционни родопски торби, а по-късно дегустира „родопски студен чай”, произведен от планински билки и плодове.

Фестивалът на дивите цветя приключва утре – 30 юли. В продължение на 10 дни бяха представени екопътеките и възможностите за развитие на екотуризъм. Цветното богатство на община Смолян и защитените растителни видове. Бяха представени и кулинарни изложби с традиционни ястия и местната кулинария, пресъздаване на стари родопски обичай и детски игри, ботанически турове по маркирани ботанически пътеки, лекции за експерти и любители, беседи, запознаващи с използването на местните билки, ателиета по традиционни и художествени занаяти за малки и големи, представяне на фолклора на местните общности, тридневен вело-тур сред цветята на Родопите. Фестивалът се организира по проект „Родопите – градината на Орфей”, който си поставя за цел опазването на уникалната флора в региона и популяризирането й като туристически ресурс, от който може да се възползва местното население. Фестивалът в България е част от мрежа Фестивали на дивите цветя, които ще се състоят в Словения, Хърватска, Румъния и Великобритания под егидата на PlantLife International. Над 200 фолклорни самодейци се включиха в различните прояви през различните дни. По –късно областният управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов и общинския съветник от левицата инж. Атанас Устабашиев, както и Петър Харадинов уважиха храмовия празник на църквата „Св. Св. Петър и Павел” в село Соколовци.

Вирни се горе