Дора Янкова: Давидковото рудно поле трябва да се развие час по-скоро като възможност за икономика и работни места

Дора Янкова: Давидковото рудно поле трябва да се развие час по-скоро като възможност за икономика и работни места

Безработицата в община Баните е над 28%, трябват спешни мерки и управление на БСП, за да я преодолеем, заяви на срещa в Давидково депутатът от левицата

Давидковското рудно поле трябва да се развие час по-скоро, за да се намали огромната безработица в община Баните. Това заяви на среща с жителите на Давидково депутатът от БСП Лява България Дора Янкова. Тя е в общината за серия от срещи в подкрепа на кандидата за кмет на Баните от БСП Севдалин Хъшинов, водачът на листата за общински съветници на левицата Севда Чолакова, която е и кандидат за пореден успешен мандат като кмет на Давидково и останалите кандидати с номер 6 в бюлетината. В препълнената зала на местното читалище Янкова представи пред давидковци официални данни за безработицата в региона, предоставени от министър Ивайло Калфин. От тях е видно, че тя е сред най-високите в област Смолян.

„Безработица в област Смолян за първите 6 месеца на годината е 18,6%, при средна за страната 10,6%. За община Баните безработицата е 28,2%, което е стряскащо и показва тежката социална ситуацията в Родопите“, отбеляза Янкова. Тя подчерта, че ще се бори за възраждане на рудодобива в община Баните, защото това ще разкрие много нови работи места и ще съживи местната икономика. Янкова припомни, че при правителството на Пламен Орешарски, паралелно с милионите инвестиции за съживяването на Родопите и община Баните, е дадено разрешение за проучване на полезни изкопаеми в местността „Бахтерица“, попадаща в землището на общините Баните и Смолян. „Преди седмица питах министъра на икономиката Теменужка Петкова какво се случва с тази концесия. От отговора й стана ясно, че договорът на фирмата, която проучваше възможностите за разработване на рудното находище е прекратен с падането на предишното правителство, заради неизпълнени каузи по договора. Добрата новина обаче е, че същата фирма кандидатства за нова концесия, но за площта „Киселка – Преслопа“, част от Давидковското рудно поле“, обясни Янкова. Тя подчерта, че министър Петкова я уверила, че разработването на мината може да се очаква след приключване на геолого -проучвателните дейности. „Ще следя от близо как се развива концесията и съм готова да проведа серия от срещи с инвеститора, за да се стигне до разкриване на мината“, отбеляза Янкова.

Тя призова жителите на село Давидково да подкрепят мощно кандидатите на БСП гласувайки с номер 6 в бюлетината на 25 октомври. „Севда Чолакова се доказа като най-успешните родопски кметове в последните години. Направи много за развитието и бъдещето на село Давидково, като добър стопанин. Подкрепете я отново, за да продължат добрите дни за Баните и Давидково, призова Янкова. Тя апелира жителите на селото да подкрепят и Севдалин Хъшинов за кмет на община Баните. „Общината има нужда от промяна и тя идва с Хъшинов“, категорична е Янкова. Тя подчерта, че Хъшинов има амбициозна програма за подкрепа на земеделието, животновъдството, горското стопанство. Той ще даде нова визия на общината и ще се бори с порочните практики и безработицата, категорична бе тя.

Купуването и продаването на гласове е престъпление!

Вирни се горе