До края на юни удължават извънредната епидемична обстановка

До края на юни удължават извънредната епидемична обстановка

До края на юни ще продължи извънредната епидемична обстановка у нас. Решението бе взето след среща между премиера Бойко Борисов и представителите на Националния оперативен щаб в Министерския съвет.

“Имаме най-либералните мерки, не ми се иска да си мисля, че ще имаме състояние, в което болниците няма да могат да приемат болни”, заяви премиерът.

По-късно днес здравният министър Кирил Ананиев ще издаде заповед за новия период на извънредна обстановка и ограничителните мерки.

На 14 юни трябваше да паднат всички наложени до този момент мерки, като единствено социалните щяха да продължат своето действие. Заради високия брой на заразени през последните няколко дни обаче се наложи правителството да преосмисли решенията си. На среща в МС заедно с представители на НОЩ премиерът Борисов в крайна сметка реши да удължи извънредната епидемична обстановка до края на този месец.

Борисов заяви, че не се изключва възможността при нужда извънредната епидемична обстановка да бъде удължена още. Премиерът обаче увери – нищо съществено не се променя за хората. Маските на закрито остават като мярка, посочи още премиерът.

"Час и нещо умувахме. Повишението на заболелите от коронавирус считаме, че се дължи на Доспат, Сърница, село Ясенец. Овладяваме ги, без да затваряме градовете, без да създаваме паника и страх и да затваряме производствата. Така трябва да продължи – с дисциплина, дистанция, дезинфекция. Нищо положително не се е случило, нищо различно отпреди месец или два няма, пандемията се увеличава. Радостният факт е, че и излекуваните се увеличават в условията на почти нормален начин на живот на културата, икономиката, бизнеса и всички останали“, допълни той.

Така наречените “Три Д” – дистанция, дисциплина, дезинфекция, бяха споменати и по-рано тази сутрин от проф. Тодор Кантарджиев като основен момент в борбата с коронавируса.

Припомняме, че вчера главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев заяви, че по този начин законът ще позволи налагане и съответна отмяна на противоепидемични мерки, което иначе не би могло да се случи, ако епидемичната обстановка не бъде удължена.

Вирни се горе