До края на деня пътя за Пампорово ще бъде отворен, остава бедствено положението в Смолянско

До края на деня пътя за Пампорово ще бъде отворен, остава бедствено положението в Смолянско

Бедственото положение в област Смолян остава. Това реши Кризисния щаб, който проведе заседание тази сутрин и даде брифинг в 12 часа.

Най-критично е състоянието в Пампорово. Пътят за зимния курорт е изцяло затворен. Няма достъп за прохода “Превала”, единственият път, през който може да се минава е прохода Рожен. “Усилията ни са насочени към почистване на пътя и отваряне на прохода Пампорово, обясни директорът на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ Николай Николов. Тези усилия на всички служби, които работят, дават резултат и до края на деня се очаква Пампорово да бъде отворен”, посочи още Николов. Той допълни, че са мобилизирани екипи на пожарната за отстраняване на паднали дървета от пътищата, като движението се спира частично за улесняване на работата на екипите.

"Ситуацията в Смолянска област върви към нормализиране. В момента се пропускат и извеждат автомобили контролирано, също и персонал за да стигнат до работните си места в курорта Пампорово, обясни от своя страна областният управител Недялко Славов. За туристите, които искат да напуснат курорта, както и за персонала от хотелите се организира контролирано пропускане на колони коли.

Мокрият сняг е големият проблем за скъсани електропроводи и причина за липса на електроподаване към няколко населени места, сред които в общините Смолян, Доспат и Борино", допълни Славов. Екипи в момента работят по отстраняване на аварията и е направена необходимата организация за извозване на агрегати, при необходимост да бъдат задействани и съответно да бъдат захранени двете общини Доспат и Борино. В Смолян се работи приоритетно по отстраняване на проблема с тока в с. Мугла, откъдето се захранва Пампорово с вода. В част от курорта няма и ток.

От Кризисния щаб увериха, че в област Смолян няма бедстващи хора, въпреки усложнената зимна обстановка. Ако се наложи да бъдат извозвани хора за хемодиализа, ще бъде осигурен транспорт и спешна помощ, увери областният управител.

След отваряне на прохода Пампорово, ще започне работа и по почистване на пътя за Превала, който е затворен за движение, увериха властите. В момента отворен за движение е прохода Рожен, но задължително автомобилите трябва да са с вериги.

Към момента има активирани и две свлачища в община Смолян, спокойна е обстановката и с нивата на язовирите и реките в региона.

Социалните домове в Ровина, Фатово и Петково нямат проблеми с достъпа до тях и електрозахранването, допълни Славов. Има постъпили единични сигнали за наводнени къщи и паднали дървета пред домове на хора, допълни областният управител.

Утре ще стане ясно дали ваканцията за учениците заради грипната епидемия в област Смолян ще бъде удължена.

Вирни се горе