Днес избират нов главен мюфтия

Днес избират нов главен мюфтия

Днес в НДК ще се проведе национална мюсюлманска конференция, на която трябва да бъде избран нов главен мюфтия.

Досегашният глава на мюсюлманското вероизповедание Мустафа Алиш Хаджи отново ще претендира за поста.

Кандидат е също и Недим Генджев, който атакува предишната конференция и избора на Хаджи като нелегитимни.

По-рано мюфтията на Кърджали Бейхан Мехмед оттегли номинацията си за духовен водач на мюсюлманите у нас.

Според съдебно определение, сегашното ръководство на ислямското вероизповедание, начело с Мустафа Хаджи, е незаконно. Това наложи свикването на конференцията, на която ще бъде приет отчет за дейността на главния мюфтия и Висшия мюсюлмански съвет. Очаква се да бъдат гласувани изменения и допълнения на устава на изповеданието и да бъдат избрани централни органи на управление.

По-рано се появиха прогнози, че Мустафа Хаджи отново ще бъде избран за главен мюфтия.

Вероятно предстоящият избор на ръководни органи също ще бъде оспорен в съда. Напрежението между спорещите мюсюлмански духовници нарасна след като Мустафа Хаджи, Бейхан Мехмед и други мюфтии в страната подкрепиха Лютви Местан, който в близките дни ще обяви създаването на нова партия.

Междувременно от Главното мюфтийство изпратиха декларация: “По повод активната кампания за компрометиране свободното право на избор на мюсюлманите в страната за централни религиозни ръководни органи”.

В документа се казва, че “от изнесена информация в медийното пространство става ясно, че в ход е желанието на определени кръгове в държавата да опорочат предстоящия свободен избор на мюсюлманите за свой религиозен лидер”.

Вирни се горе