Днес е професионалния на "Гранична полиция"

Днес е професионалния на "Гранична полиция"

Празникът е обявен през 1992 г. със заповед на министъра на вътрешните работи. На 22 декември 1887 г. е обнародван в бр. 145 на “Държавен вестник” първият Закон за пограничната стража, приет от Народното събрание по предложение на министър-председателя и министър на вътрешните дела на Княжество България Стефан Стамболов.

Според закона охраната на държавната граница се възлага на Министерство на вътрешните дела.

През 1900 г. е одобрен първият устав за пограничната служба, според който под охраната на граничната стража се поставя гранична зона, простираща се на 5 км навътре от сухопътната граница в територията на България.

От 1946 г. до 1972 г. структурата за охрана на границата е или към Министерство на вътрешните работи (МВР), или към Министерството на народната отбрана с названията Гранична милиция и Гранични войски.

От 1989 г. до 1991 г. Гранични войски се обединяват с Вътрешни войски под общо командване и общо наименование – Войски на МВР.

През декември 1997 г. с приемането на Закона за МВР военизираната структура е заменена от гранична полиция като новосъздадената Национална служба “Гранична полиция” е изведена от състава на Въоръжените сили и е обособена като специализирана полицейска служба за охрана на държавната граница и контрол за спазването на граничния режим.

Със Закона за изменение и допълнение на Закона за МВР, приет от 40-ото Народно събрание на 22 юли 2008 г., е Главна дирекция “Гранична полиция” в МВР.

Вирни се горе