САЩ отбелязат Деня на Независимостта

САЩ отбелязат Деня на Независимостта

На 4 юли 1776 г. във Филаделфия се провежда конгрес с участието на тринайсет колонии, на него е подписана американската Декларация за независимост, подготвена от Томас Джеферсън. Оттогава денят се отбелязва като Ден на независимостта на САЩ и национален празник на страната.

Отбелязва се и годишнина от даряването от народа на Франция на народа на САЩ на “Статуята на свободата” (висока 92 м, с тегло 255 т, създадена от скулптура Фредерик Огюст Бартолди и инженера Густав Айфел) на тази дата но през 1884 г.

Съединените американски щати се състоят от три несвързани помежду си части. Основната континентална част е с площ 7 825.2 хил. кв. км. На север граничи с Канада, на юг с Мексико, има брегова линия с Тихия океан, Атлантическия океан и Мексиканския залив. Населението е 281 милиона жители. От 1990 г. до 2000 г. е нараснало с 33 милиона души. Столицата на САЩ е Вашингтон. Административно страната е разделена на 50 щата и 1 столичен федерален окръг.

Начело на федеративната република стои президент, избиран за 4 години, като той има право само на 2 мандата. Основният документ е действащата от 1787 г. Конституция. Законодателната власт в САЩ е в ръцете на конгреса, съставен от две палати – Сенат и Палата на представителите.

САЩ е водеща в света държава с високи темпове на икономическо развитие. Трудоспособното население е 130 млн. души. Държавата създава 20% от световната промишлена продукция, осъществява 15% от международната търговия, водач е в разработването и усвояването на най-нови технологии. Заема първите места в света по добив на нефт, въглища, природен газ, злато, уран и по производство на електроенергия, стомана, чугун, мед, алуминий, олово и др. Основна роля в икономиката на промишлеността – металургия, машиностроене, приборостроене, електронна и електротехническа, нефтена, газова, химическа, автомобилна, самолетостроене, авиокосмическа и др. САЩ е най-големият износител на селскостопанска продукция (57 милиарда щ. д.) – над 15 % от световния продоволствен пазар. Основно се изнася зърно, месни продукти, памук, тютюн, плодове, зеленчуци и др. Туризмът е силно развит. Годишно страната се посещава от около 36 млн. туристи (без Хавай), носещи приходи 55 милиарда долара.

Вирни се горе