Дни преди учебната 2018-2019 г.: Среща на директорите на училищата от областта

Дни преди учебната 2018-2019  г.: Среща на директорите на училищата от областта

Областният управител Недялко Славов приветства директорите на учебни заведения в област Смолян, началникът и експертите от РУО-Смолян, които днес проведоха работна среща във връзка с настоящата 2018-2019 учебна година. Благодари им за усилията, които полагат, и ги поздрави за добрите резултати, които за поредна година учениците от региона показаха, както на зрелостните изпити, така и при приемът във висшите учебни заведения.

Славов припомни, че за правителството образованието в този управленски мандат е приоритетна политика, и това не е само лозунг. „Доста усилия се положиха тази приоритетна политика да бъде подплатена с конкретни стъпки – учителите да се държат в центъра на инвестициите, като най-важния стълб в образователната система. Все по-адекватни са усилията учителят да се чувства спокоен, сигурен, да разчита на израстването си благодарение на собствените си професионални качества. Не малко се направи и по отношение на материалната база, като основа за по-добро образование. Множество са проектите реализирани по различни европейски програми, множество са инвестициите, които се осъществиха и ще се осъществят по линия на капиталовите разходи на Министерството на образованието и науката. Тези инвестиции създадоха безспорно по-добра образователна среда и са важна основа за доброто образование, а са и жизненонеобходими за учебните заведения на територията на нашата област.”, отбеляза Славов, като изказа специална признателност за това към Министъра на образованието, екипа му и РУО-Смолян.

„Една от приоритетните теми е темата за професионалното образование. Необходимостта от засилване на интереса и качеството на професионалното образование си остава предизвикателство.”, каза областният управител, отбелязвайки, че историята е доказала, че прогресът се постига, когато образованието се поставя на почит и това се съчетава с предприемчивостта и находчивостта на човешкия капитал. „От тази гледна точка ние ще продължим заедно с вас да бъдем медиатори между бизнеса и образованието, да скъсяваме дистанцията, да преодоляваме различията, в името на това да се образоват по-качествени кадри, които да ползват достиженията на съвременната наука.”

Славов обърна внимание и на доброто взаимодействие и сътрудничество между институциите в рамките на Механизма за обхващане на деца отпаднали от образователната система. „Благодарение на усилията, най-вече на РУО и на останалите институции, които са членове на това звено, Смолянска област е един от добрите примери в страната. Фокусът тази година би трябвало да бъде върху децата, които повторно отпадат от образователната система, и бих искал по-задълбочено да се анализират причините за това.”

Областният управител каза, че ще бъде поощряван и насърчаван подхода за индивидуално внимание към всеки един ученик, не само към тези, които имат специални образователни потребности, а въобще личностното поощряване и израстване на ученика.

„Изключително внимателно и строго държим на професионализма на всеки един кадър в сферата на образованието. Приоритет се дава на тези, които показват най-добри професионални качества, а не на политически назначения.”, каза Славов, подчертавайки, че ще продължава, както досега, да съблюдава за запазване светския характер на училищата, както и да не се допуска тяхното политизиране.

Той изрази радостта си, че и тази година няма да бъде редуциран броя на учебните и детските заведения в област Смолян, но не скри безпокойството си от негативните демографски тенденции.

В заключение Славов пожела успешна и ползотворна учебна година на всички.

Работната среща откри и ръководи Мария Семерджиева – началник на РУО-Смолян. Присъстваха също Петя Пампорова – директор на РД „Социално подпомагане”, ст.комисар Николай Димов – директор на ОД МВР-Смолян, комисар Симеон Цървуланов – директор на ПБЗН-Смолян.

Вирни се горе