Директорът на Дома в Петково бе отличен с Национален златен приз “Човешки ресурси 2015”

Директорът на Дома в Петково  бе отличен с Национален златен приз “Човешки ресурси 2015”

Росен Ешпеков благодари на своите служители и на община Смолян , защото със съвместни усилия подобряват условията на живот в Дома

Директорът на Дома за възрастни хора с психични разстройства в с.Петково Росен Ешпеков бе отличен с Национален златен приз “Човешки ресурси 2015” в категория: „Доставчици на социални услуги”. Наградата е от зам.-изпълнителния директор на Агенцията за социално подпомагане Анита Манолова и бе връчена на Ешпеков на тържествена церемония, която се проведе в София. Призът се дава за регламентирани дейности, които предлага Дома, открит на 5 септември 1955 г. и специализиран само за потребители на социални услуги с диагноза шизофрения. Общата площ на района е около 7 дка, а капацитетът на Дома е 100 легла и е разположен основно в две сгради. Едната е новопостроена и е с 5 обособени части: административна, медицинско звено, спални помещения на три етажа, столова и кухня, перално помещение и шавачна. Втората сграда е основно реконструирана. Във всяка стая за всеки потребител има легло, гардероб, шкафче за лични вещи, маса, столове, телевизор. Всяко спално помещение разполага със самостоятелен санитарен възел с баня, топла вода и с ел.осветление с фотоклетка. Отоплението е с локално парно с дизелово гориво във всички сгради. Социалната институция разполага с необходимите приспособления за движението на хора с увреждания – инвалидни колички, столове за баня, проходилки. В двора има алеи, беседки, пейки. На разположение на потребителите са три занимални.

За всеки потребител се изготвя индивидуален план за здравни грижи, който се актуализира от личния лекар или медицинския фелдшер. Ежегодно се разработва образователна програма за работа с потребителите, съобразена с тяхното здравословно и физическо състояние, възраст, образование, предпочитания и интереси. Организират се чествания на рождени дни и значими дати. Провеждат се екскурзии, мероприятия, турнири. Домът разполага с добре поддържан стадион, предоставен от община Смолян за спортни мероприятия. Със съдействието на кмета Николай Мелемов, Домът има от две години и собствен агрегат.

За полученото признание, Росен Ешпеков благодари и на своите служители, и на община Смолян , защото със съвместни усилия подобряват условията на живот в Дома.

Вирни се горе