Димитър Кръстанов: Ще направим всичко възможно за повишаване на доходите, създаване на нови работни места

Димитър Кръстанов: Ще направим всичко възможно за повишаване на доходите, създаване на нови работни места

Новият областен управител на Смолян инж. Димитър Кръстанов встъпи официално в длъжност. На церемония в Областна администрация той получи официално ключът за управление от инж. Чавдар Фурлански, който изпълняваше длъжността на областен управител, след освобождаването на досегашния титуляр инж. Стефан Стайков. На събитието присъстваха депутатът от Коалиция за България Дора Янкова, колегата й от „Атака” Димитър Аврамов, директорът на Областна дирекция МВР комисар Кирил Хаджихристев, общински съветници, общественици и др.

Инж. Фурлански поздрави новия областен управител и му пожела успех и попътен вятър при управлението на областта.

„Искам да ви пожелая да работите в синхрон и разбирателство с вашия екип, за да се реализират целите, които сте си ги поставили. За съжаление ние не успяхме да работим като пълноценен екип”, каза Фурлански. Той посъветва инж. Димитър Кръстанов да не дели общините политически, а да работи с всички кметове, както и да не дели хората по вяра, етническа принадлежност и социален статус.

Инж. Кръстанов подчерта, че до края на седмицата се очаква премиерът Пламен Орешарски да назначи и зам.-областните управител, ще се обяви и конкурс за длъжността „Главен секретар”, съгласно изискванията на Закона за държавния служител. Пред журналисти новият областен управител посочи, че основен приоритет в работата му ще бъде подобряване качеството на живот на хората, което е основен проблем на родопчани „Ще направим всичко възможно за повишаване на доходите, създаване на нови работни места, социалните проблеми и демографската криза”, заяви инж. Кръстанов. Той подчерта, че тази цел ще се работи в синхрон с кметовете, народните представители от региона и Министерски съвет за привличане на инвеститори.

„Преодоляване на социалния срив, повишаване на жизнения стандарт ще са приоритетите ми”, подчерта Димитър Кръстанов. По думите му това няма да стане с магическа пръчка и за кратък период от време, тъй като сме в условията на икономическа криза и ниска събираемост на приходи от държавата. „Все пак областният управител не формира и не води собствена политика, а се ръководи от политиката на правителството”, отбеляза още инж. Кръстанов и добави, че в тази връзка ще следва стриктно програмата за развитие и стабилност на премиера Орешарски, която включва укрепване на държавността, развитие на всички сектори, социална справедливост, прозрачност и граждански контрол. Инж. Кръстанов бе категоричен, че в администрацията няма да има политическа чистка и кадруване на служители. „Коренна промяна в структурата не се предвижда. На преден план ще покажем обаче професионализъм, целесъобразност, взискателност на служителите”, категоричен бе новият областен управител на Смолян. Той подчерта още, че администрацията ще стане по-прозрачна за гражданите и медиите, като всеки месец ще има минимум по две пресконференции по актуални проблеми.

До два дни инж. Димитър Кръстанов ще проведе среща с кметовете на десетте общини, а след това регулярно ще има посещения по общини, като се започне от тези с най-големи проблеми, за да могат да решават и на национално ниво. Инж. Кръстанов се ангажира и в най-кратки срокове да се изготви анализ за състоянието на областната транспортна схема, която не е актуализирана с години. В спешен порядък ще се проведи и изпълнението на проектите за рехабилитация на най-важните държавни пътища Асеновград- Чепеларе, Пампорово- Смолян, Смолян- Девин и Смилян- Рудозем. Единствено, но със закъснение се работи по пътя Асеновград- Чепеларе, а по другите пътни артерии работата е спряла. Като приоритет инж. Кръстанов отбеляза и нуждата от ремонт на останалите второкласни и третокласни пътища, както и отварянето на пътните връзки с Гърция.

Вирни се горе