МБАЛ-Девин представи пред местната общност постигнатите резултати по трансграничен проект

МБАЛ-Девин представи пред местната общност постигнатите резултати по трансграничен проект

На 9 март „Многопрофилна болница за активно лечение – Девин“ представи пред местната общност постигнатите резултати по проект „Намаляване на неравнопоставеността при достъпа в първичната здравна помощ относно социално значими болести сред нуждаещите се общности от трансграничните зони“ с акроним “EQUAL2HEALTH” по Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.

В рамките на проект „Намаляване на неравнопоставеността при достъпа в първичната здравна помощ относно социално значими болести сред нуждаещите се общности от трансграничните зони“ (“Reducing access inequalities in primary healthcare for socially significant diseases at CB area’s deprived communities”) с акроним “EQUAL2HEALTH” и Договор за субсидия №В2.9а.05/15.12.2017 г. по Втора покана на Програма за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020, на 09.03.2021 година в гр. Девин, бе проведено събитие за популяризиране и разпространение на дейностите и резултатите по проекта.

Събитието бе организирано от „Многопрофилна болница за активно лечение – Девин“ гр. Девин, партньор по проекта и се проведе в конферентната зала на хотел „Персенк“, гр. Девин. Събитието беше уважено от граждани на Община Девин. Целта на събитието бе да бъдат представени постигнатите резултати от МБАЛ Девин в рамките на проекта и тяхното значение за местната общност, а специален акцент беше поставен върху извършените медицински прегледи по социално значимите болести: сърдено-съдови, пулмологични и офталмологични. Кратка презентация изнесе г-жа Радка Грозданова – изпълнителен директор на МБАЛ Девин, за да запознае широката публика с целите и същността на проекта, постигнатите резултати и проектните дейности от всички партньори. Д-р Димитрова от МБАЛ Девин представи резултатите от проведените медицински прегледи по всяка една от социално значимите заболявания, които са в обхвата на проекта и изпълнените лабораторни изследвания за диабет и холестерол на граждани от Община Девин. Тя постави акцент върху достъпа до качествено здравеопазване и необходимостта от допълнителни здравни услуги, свързани основно с превенцията и профилактиката на населението в Община Девини редовното провеждането на профилактични медицински прегледи. Директорът на МБАЛ Девин г-жа Грозданова запозна представителите на местната общност и с напълно оборудвана високопроходима линейка, която също е закупена в рамките на проекта и която ще допринесе за осигуряването на по-добър достъп до здравни услуги на всички граждани в общината.

В заключение, г-жа Грозданова обобщи че чрез изпълнението на проектните дейности МБАЛ Девин е предоставила на гражданите висококачествено здравеопазване на територията на общината, както за лечение на социално значими болести, така и за тяхната диагностика. В проведената кратка дискусия с гражданите, г-жа Грозданова, определи достъпът до висококачествена медицинска грижа като приоритет за Община Девин, която се бори да се наложи като балнеоложка дестинация в трансграничния регион.

Заключителното събитие се проведе при спазване на всички противо-епидемични мерки.

https://equal2health.eu/

Проектът е съфинансиран от Европейския фонд за регионално развитие и от национални фондове на страните, участващи в Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020.

Тази публикация е направена с подкрепата на Европейския съюз, чрез Програмата за трансгранично сътрудничество ИНТЕРРЕГ V-A Гърция-България 2014-2020. Съдържанието на публикацията е отговорност единствено на „Многопрофилна болница за активно лечение – Девин“ гр. Девин и по никакъв начин не трябва да се възприема като израз на становището на Европейския съюз, на страните-участници в Програмата, на Управляващия орган или на Съвместния технически секретариат .

Вирни се горе