Детската полицейска академия приключи с посещение на Конната база на МВР и в Академията на МВР

Детската полицейска академия приключи с посещение на Конната база на МВР и в Академията на МВР

Детската полицейска академия 2015-2016 г. към ОД МВР – Смолян приключи с посещение на Конната база на МВР и в Академията на МВР*

Ученици от VІІ и VIІІ клас от I-во СОУ “Св. св. Кирил и Методий” и VІІ-мо СОУ “Отец Паисий” – гр. Смолян се включиха в тазгодишната Детската полицейска академия, организирана от ОДМВР и РУ – Смолян. Учениците се обучаваха в академията един път седмично от началото на месец ноември 2015 г. до края на месец март 2016 година, съобщи говорителя на ОД МВР Смолян.

И тази година Детската полицейска академия предложи на участниците много интересни занимания, атрактивни демонстрации, а наред с това и полезна информация, насочена към личната безопасност и превенция на престъпни деяния. Децата се запознаха с различните служби и регионални структури на МВР, срещнаха се лично със служителите в тези служби и научиха от тях подробности за дейността им. В заключителната част на мероприятието, учениците от VІІ и VIІІ клас от I-во СОУ “Св. св. Кирил и Методий” и VІІ-мо СОУ “Отец Паисий” – гр. Смолян преди заслужено да получат дипломите за успешно завършена Детска полицейска академия, имаха възможността да се докоснат до истинско оръжие и да пробват да стрелят с него, с помощта на полицаите в стрелбището на РУ – Смолян. Преди да изпробват точния си мерник, куража и смелостта си, полицейски служител на ОД МВР – Смолян им проведе обстоен инструктаж за безопасно използване на оръжие и стрелба. След голямото изживяване с нетърпение очакваха да им бъдат връчени дипломите. С поздравления и ръкостискане зам.-директора на ОД МВР – Смолян комисар Димитър Ежев приветства младите бъдещи полицаи.

С посещение в Академията на МВР бе отбелязан финалът от едногодишното обучение на младежите, чийто ръководител бе Николай Митрев – ИБПМПН (Инспектор Борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни), от сектор ПКП при ОД МВР – Смолян, заедно с инспектор ДПС към РУ-Смолян – Анастасия Цочева. Инициативата се осъществи благодарение на финансовата подкрепа на г-жа Васка Манолова – секретар на МКБППМН (Местната комисия за борба с противообществени прояви на малолетни и непълнолетни). Децата имаха възможността да разгледат кабинета по Криминалистика и Криминология и да научат как се извършват огледи на дадено престъпление. Посетиха още кабинета по Стрелкова подготовка, където бъдещите полицаи разгледаха видовете оръжия, както и Стрелбището на МВР, където полицаите се упражняват за точен мерник. Любопитно и много атрактивно за учениците беше посещението им в Конната база и работата на Конна полиция. Там децата се докоснаха до животните, за които полицаите полагат специални грижи. Имаха възможността освен да ги видят отблизо и да ги нахранят, но и да усетят тръпката от язденето на добре обучени и породисти коне.

В Академията на МВР възпитаниците на детската полицейска академия на ОДМВР – Смолян тази година посетиха и учебната съдебна зала, в която бе проведено импровизирано съдебно заседание, а учениците се въплатиха в ролята на съдебни заседатели.

В началото на месец ноември 2015 г. в ОД МВР – Смолян през учебната 2015 – 2016 г. се проведе поредната Детска полицейска академия с ученици от VІІ и VIІІ клас от I-во СОУ “Св. св. Кирил и Методий” и VІІ-мо СОУ “Отец Паисий” – гр. Смолян. Основната задача, поставена при провеждането бе постигната – утвърди ценното отношение на децата към закона и законосъобразното поведение, разви умението им да работят в екип, формираха негативно отношение към правонарушенията и правонарушителите сред обществеността и особено в училище.

Вирни се горе